Patatjes!
We gebruiken aardappelen meer dan vaak in onze alledaagse keuken. Maar toch zijn er ongetwijfeld enkele nieuwtjes die we je over dit basisproduct kunnen vertellen.
Wist je dat:
- aardappelen niet alleen de basis zijn van frieten, kroketten of chips? Ze worden ook verwerkt tot alcohol, inkt en lijm.
- ook in de tabaks-, textiel– en kartonindustrie aardappelen van pas komen? Net zoals ze verwerkt worden tot biologisch afbreekbaar plastic voor hondenbotten en geneesmiddelencapsules.
- we jaarlijks maar liefst 80 tot 85 kg aardappelen per persoon eten?
- aardappelen ons niet dik maken? Vele mensen denken dit, maar een aardappel bestaat voor 80% uit water, bevat geen vetten en levert weinig calorieën.
- je door een aardappel in pekelwater (100 gr zout voor 1 liter water) te leggen, kan zien of het een bloemige aardappel of een vaste aardappel is? De bloemige zint, de vaste blijft drijven.
- de grootste aardappel meer dan 2 kg woog? Hij werd geteeld door de heer Schotten en was 25 cm groot en 70,5 cm breed!
- aardappelen familie zijn van de tomaten, aubergines en paprika’s?
- als je aardappelen lang bewaart, de vitamine C verloren gaat? Wanneer je aardappelen in de schil kookt, gaan er ook minder vitamines en mineralen verloren.
Meer weten over aardappelen? Hier lees je er alles over.
>> Meer dan 890 recepten met patatjes? Klik hier!