Typisch Belgische recepten: de 10 populairste klassiekers die je móét proeven
Wij kunnen er niet genoeg van krijgen
Zin in typisch Belgische recepten? Dan ben je aan het juiste adres. Denk aan stoofvlees met frietjes, witloof in de oven of mosselen natuur. Deze top 10 met typisch Belgische klassiekers zijn jullie favorieten!
1. Stoofvlees met frieten
Jullie bevestigden het nog maar eens: het favoriete gerecht van de Belgen is stoofvlees met frieten. Een klassieker die altijd even goed smaakt, maar die ook altijd nog beter kan. Dit zijn de vragen die jullie ons stelden over stoofvlees (en ons antwoord):
- Help! Waarom is mijn stoofvlees taai?
- Hoeveel stoofvlees moet ik per persoon rekenen?
- Welk vlees moet ik gebruiken voor stoofvlees?
- Welk bier moet ik gebruiken voor stoofvlees?
- Kun je stoofvlees maken zonder bier?
- Welke pan moet ik gebruiken om stoofvlees te maken?
- Maak je stoofvlees in een stoofpot of in de oven?
- Hoe maak ik de saus van stoofvlees wat dikker?
- Hoe krijg ik mijn stoofvleessaus mooi donker?
- Is het waar dat stoofvlees de dag nadien nog lekkerder is?
- Hoe kan ik mijn stoofvlees het best opnieuw opwarmen?
- Wat is het verschil tussen stoofvlees en goulash?
En we delen natuurlijk ook graag ons recept!
2. Witloof uit de oven met puree
Hét ultieme comfort food? Witloof uit de oven met puree! Heerlijk met een kaassausje en ham. Liever een slanke versie? Bekijk hier dan de versie van Sandra Bekkari.
3. Vol-au-vent
Videe, koninginnenhapje, vol-au-vent…: deze klassieker heeft meerdere namen. Maar welke naam je ‘m ook geeft, hij smaakt altijd even lekker!
4. Asperges op z’n Vlaams
Dat we fier mogen zijn op ons witte goud, weten we al langer. Dat asperges overheerlijk zijn ook. Jullie favoriete bereidingswijze van deze lekkere groente? Op z’n Vlaams!
5. Steak bearnaise
Een lekker stukje vlees, frietjes (of kroketjes) en een heerlijke bearnaisesaus: meer hoeft dat niet te zijn.
Bearnaisesaus maken moet je in de vingers krijgen. Bekijk eerst deze video.
6. Mosselen
Mosselen eten Belgen het liefst natuur. Wil je toch eens experimenteren? Dit zijn 25 verschillende wijzen om mosselen te bereiden.
7. Garnaalkroketten
Kroketjes gevuld met heerlijke garnalen: dat is wat wij Belgen graag eten. Nóg lekkerder als je ze vers maakt.
Zelf je garnalen pellen? Zo doe je dat!
8. Gehaktballetjes met krieken
Dé favoriet van jong en oud: gehaktballetjes met krieken. Eet ze op grootmoeders wijze: met bruin brood en een dikke laag boter. Heerlijk!
9. Tomaat garnaal
Een tomaat, opgevuld met garnalen: het kan niet simpeler. Maar simpel kan ook lekker zijn, héél lekker zelf. Dat bewijst deze frisse tomaat garnaal.
Tip: pel de tomaten, dat is zóveel lekkerder!
10. Brusselse wafels
Het enige dessert in de top 10: Brusselse wafels. Maak ineens een hele stapel, want écht niemand kan deze lekkernij weerstaan.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!