Meest recente artikelen

Aardappelen schillen: moet dat echt?

Ben jij voor of tegen?

Aardappelen schillen: moet dat echt? Artikel

Aardappelen schillen is in veel huishoudens een dagelijkse klus, waar niet altijd met even veel enthousiasme aan begonnen wordt. Is dat schillen nu echt nodig, of kan het anders?

Waarom we aardappelen schillen

Om eerlijk te zijn: aardappelen schillen we meestal uit gewoonte. Kleine of nieuwe aardappeltjes met een heel dunne schil worden wel eens ongeschild bereid, maar zodra de aardappelen groter worden en dus ook een wat dikkere schil krijgen, vinden de meeste mensen dat niet lekker. Daarom worden grotere aardappelen meestal geschild vooraleer ze gekookt worden. En je ouders en je grootouders deden dat ook altijd zo, dus…

Maar moet het echt?

Het antwoord is nee! Behalve als je ze gaat verwerken tot puree of stoemp, mag je aardappelen gerust ongeschild koken of bakken. Dat heeft een aantal voordelen. Door de aardappelen niet te schillen, blijven er tijdens het koken meer vitamines in de aardappel behouden. De schil van de aardappel is volledig eetbaar en hoef je dus niet te verwijderen na het koken. Daar zitten bovendien veel voedingsvezels in, wat ook goed voor je is.

Vind je zo’n schil opeten maar niks? Dan kun je ze natuurlijk verwijderen. Dat kan door de gekookte aardappel wat te laten afkoelen en vervolgens te pellen, of door de aardappel voor het koken te schillen. Doe dat liefst met een dunschiller, de meeste vitaminen en mineralen bevinden zich namelijk net onder de schil. Of oefen flink met een scherp aardappelmesje zodat je de aardappelen zo dun mogelijk leert schillen. Snij je te veel weg, dan gooi je ook heel wat goede voedingsstoffen weg.

Conclusie?

Aardappelen koken in de schil heeft eigenlijk alleen maar voordelen: het bespaart tijd én ongeschilde aardappelen zijn beter voor je gezondheid. Maar je doet natuurlijk wat jij het lekkerste vindt. Schil je ze wel, dan doe je dat best zo dun mogelijk.

Recepten met ongeschilde aardappelen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!