Meest recente artikelen

Aardappelen koken: zo doe je dat

Perfecte patatjes

Aardappelen koken: zo doe je dat Artikel

Aardappelen koken, het lijkt zo simpel. Maar toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wist jij dit al allemaal?

Gekookte aardappelen zijn een basisbereiding in onze Belgische keuken. Een lekker gekookt patatje met een stukje vlees en groenten erbij zijn in veel gezinnen dagelijkse kost. Maar hoe kook je ze nu het best?

Welke aardappel moet ik kiezen?

Of je kiest voor bloemige of vastkokende aardappelen is volledig afhankelijk van hoe jij je aardappeltjes het liefste eet. Vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld Nicola of Charlotte) behouden bij het koken goed hun vorm, bloemige aardappelen (zoals Bintje of Bildtstar) vallen een beetje uit elkaar. Kies liever niet voor té bloemige aardappelen zoals pureeaardappelen: die zijn beter om, zoals hun naam al zegt, puree van te maken.

Schillen of niet?

Kleine aardappeltjes – bijvoorbeeld nieuwe aardappeltjes of kleinere rassen zoals Ratte-aardappelen zijn het lekkerste als je ze kookt in de schil. Die kun je trouwens achteraf nog verwijderen als je dat wilt. Ze behouden op die manier beter hun vorm én worden smaakvoller. Grotere aardappelen worden meestal vooraf geschild.

Geschild, en dan?

Als je de aardappelen niet onmiddellijk gaat koken, bewaar je ze best in een kom met water. Als je dat niet doet, kleuren de aardappelen zwart. Maar, belangrijk detail: langs de snijvlakken verliezen de aardappelen wateroplosbare vitaminen – die je daarna dan weggiet met het kookwater. Hoe langer je ze in water laat staan, hoe minder vitamientjes er dus in je aardappelen blijven zitten. We zouden je daarom aanraden om ze zo snel mogelijk na het schillen te koken.

Hoe groot moet je ze snijden?

Dat maakt niet uit, als alle stukken maar ongeveer even groot zijn. Zo zijn alle aardappelen straks tegelijk even gaar. Verwijder ook de 'ogen': dat zijn de donkere plekjes waar de eventuele uitlopers of scheuten van de aardappel hebben gezeten. Die bevatten namelijk solanine, een toxische stof die ook bij het koken niet verdwijnt.Van solanine kan je buikpijn en diarree krijgen of slaperig worden, maar wees gerust: je moet al ettelijke kilo's per dag eten om er hinder van te ondervinden. De ogen worden eerder weggesneden omwille van het uiterlijk van de aardappel: bij het koken kleuren ze namelijk zwart.

Wil je het liever zien dan lezen? Bekijk dan deze video

Opzetten in koud of kokend water?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Opzetten in koud water heeft als voordeel dat de aardappelen gelijkmatiger garen en dat ze niet aan de buitenkant meer gaar zijn dan aan de binnenkant. Opzetten in kokend water zorgt ervoor dat de kooktijd verkort wordt, en hoe korter de bereidingstijd, hoe meer behoud van vitaminen. Ook als je bijvoorbeeld plakjes aardappelen wilt koken voor een ovenschotel, kun je dat beter doen in warm water gedurende enkele minuten.

Zet het vuur niet te hoog: dan verdampt het water te snel. Doe ook niet té veel water in de pan: zorg ervoor dat de aardappelen net onder staan, dat is voldoende. Controleer tijdens het koken (vooral als je kookt op gas) wel eens of het water niet te snel verdampt. Zet in dat geval het vuur lager: als al het water verdampt is, branden de aardappelen aan.

Met of zonder zout?

Dat is up to you. De meeste mensen vinden aardappeltjes gekookt in gezouten water wel lekkerder. Voeg in dat geval wel voldoende zout toe, een half koffielepeltje bijvoorbeeld.

Met of zonder deksel op de kookpot?

Zet het deksel schuin op de kookpot, of haal het er volledig vanaf (dat laatste is wel wat minder energiezuinig). Als je het deksel helemaal toe doet, zullen je aardappelen overkoken.

Hoe lang moeten de aardappelen koken?

Dat is een beetje afhankelijk van hoe groot ze zijn en vooral van de soort aardappelen die je koos. Gemiddeld zullen ze zo'n 15 minuten moeten koken. Soms wat korter, soms wat langer. Je kunt testen of de aardappelen gaar zijn door er met een mesje of een vork in te prikken: als je makkelijk door de aardappel duwt, is hij gaar.

Wil je je aardappelen sneller gaar hebben? Dan moet je deze trucjes eens proberen.

Zijn ze dan helemaal klaar?

Nee, nog niet. Je giet de aardappelen af en zet de pan met de aardappelen nog heel even terug op het vuur zodat het restwater kan verdampen en de aardappelen goed droog worden. Schud de aardappelen tussen door een paar keer op, zo worden ze een beetje kruimig aan de buitenkant. En dan zijn ze echt klaar om te serveren.

Serveer je gekookte aardappelen bij deze gerechten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen