Meest recente artikelen

Welke aardappel kies je voor puree en stoemp?

Van groot belang!

Welke aardappel kies je voor puree en stoemp? Artikel

Puree, da’s toch gewoon aardappelen koken en prakken? Maakt het dan uit welke aardappel voor puree gebruikt wordt? Ja hoor, en wel hierom…

De aardappel is bij ons natuurlijk superpopulair. Het is zoals pasta voor de Italianen, met een ruim aanbod en veel verschillende soorten. En net zoals er voor elke saus de perfecte pasta bestaat, is er voor elk gerecht een ideale aardappel. Denk dus goed na welke aardappel je voor puree gebruikt. Het is immers het belangrijkste ingrediënt in het recept.

Welke aardappel voor puree?

Het verschil tussen los- en vastkokend is van groot belang. De beste soort voor stoemp en puree is de kruimige aardappel. Die is niet alleen sneller gaar. Hij bevat ook meer zetmeel en valt daardoor vanzelf uit elkaar na het koken. Je kunt ‘m dus makkelijk stampen. Zo hoef je er bij het pureren geen grote hoeveelheden boter of melk bij te doen. Een loskokende aardappelsoort komt ook de textuur van je puree ten goede.

In het winkelrek

Ga in de winkel op zoek naar bintje, bildtstar, alpha, rode pipo, santé en doré als je kruimige aardappelen nodig hebt. De soorten eigenheimer, resonant en irene zijn dan weer extra bloemig. Deze loskokende aardappelen zijn minder geschikt om zo op te eten door hun bloemige smaak. Maar ze zijn wel ideaal om te verwerken in puree en stoemp, in kroketten en gnocchi of om een soep te binden.

Tips voor de beste aardappelpuree

Besloten welke aardappel je neemt voor puree? Dan kun je aan de slag met deze tips voor de perfecte puree. Je kunt voor heerlijke dagelijkse kost gaan, zoals stoemp met worst. Maar puree leent zich ook uitstekend om te pimpen en voor experiment. Kijk bijvoorbeeld hoe Piet Huysentruyt het aanpakt. Of ontdek het recept voor een lactosevrije vegan puree, zonder boter of ei.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen