Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen stoemp en puree?

Heb jij een voorkeur?

Wat is het verschil tussen stoemp en puree? Artikel

Wij zijn dol op alles wat met aardappelen gemaakt wordt, en al zeker op gestampte patatjes. Maar wat is het verschil tussen stoemp en puree eigenlijk?

Het verschil tussen stoemp en puree uitgelegd

Heb je je ooit al afgevraagd wat het verschil tussen stoemp en puree is? Hieronder ontdek je er alles over.

1. Stoemp

Stoemp (of stamppot) is niet weg te denken van onze tafels. Je kunt er alle kanten mee uit: sommigen maken 'm graag robuust, met krachtige smaken, anderen houden 'm liever delicaat. Hoe je je stoemp ook het liefste eet, de basis is altijd dezelfde: aardappelen en groenten.

Typisch aan een stoemp is dat je de aardappelen en groenten eerst kookt (al dan niet samen) en erna grof prakt, met de nadruk op grof. In een stoemp moeten stukjes zitten!

Als je aan stoemp denkt, denk je misschien automatisch aan winterse groenten als wortelen, spruitjes, kolen, raapjes en pastinaak, maar een stamppot kan ook lekker zomers zijn: wat dacht je van aardappelen met (zongedroogde) tomaatjes, courgettes of paprika's?

Lekkere voorbeelden:

2. Puree

Mmm, soms is er niets beter dan een heerlijke aardappelpuree, bijvoorbeeld bij witloof met ham en kaas of een vispannetje. Je kunt een puree maken van enkel aardappelen, maar je kunt er ook groenten (traditioneel bijvoorbeeld wortelen of spinazie) in verwerken.

De enige vereiste is dat je zowel de aardappelen als de groenten zo fijn mogelijk plet en er dus geen stukjes meer in het eindresultaat zitten. Dan kan eventueel met een pureestamper, maar wie z’n puree liever extra fijn heeft, gebruikt beter een passe-vite. Gebruik nooit een mixer om aardappelpuree te maken: de messen maken de structuur van de aardappels zodanig stuk dat ze kleverig, stug en lijmachtig worden.

Omdat je de aardappelen superfijn plet, komt er veel zetmeel vrij, waardoor je puree mooi bindt. Wil je ‘m extra smeuïg maken, dan kun je nog een eidooier en/of een klontje boter of wat olijfolie (voor een zuiderse toets) toevoegen.

Probeer deze pureetjes eens:

Kortom

Het verschil tussen stoemp en puree zit ‘m dus puur in hoe fijn je de aardappelen plet. Wat je er ook mee doet: laat het smaken!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen