Meest recente artikelen

Moet je een aardappel met uitlopers weggooien?

Opeten of niet?

  • Deel dit artikel:
Moet je een aardappel met uitlopers weggooien? Artikel

Wat doe je wanneer je je aardappelen iets te lang hebt laten liggen en ze uitlopers gekregen hebben? Gooi je ze beter weg of kan je ze met een gerust hart opeten?

Uitlopers ontstaan wanneer je een aardappel te lang of te warm bewaart. Als je aardappel uitlopers heeft, hoef je die niet meteen weg te gooien. Het is voldoende om ze te verwijderen en de ogen rond de uitlopers weg te snijden. Die bevatten namelijk solanine, een toxische stof die ook bij het koken niet verdwijnt. Van solanine kan je buikpijn, diarree en slaperigheid krijgen, maar wees gerust: je moet al ettelijke kilo’s per dag eten om er hinder van te ondervinden.

Aardappelen met uitlopers zijn wel taaier en bevatten minder vitaminen. Om uitlopers zo lang mogelijk te voorkomen kun je ze best op een koele, donkere en droge plaats bewaren. Ga je de aardappel met uitlopers toch niet meer opeten? Plant hem dan om nieuwe aardappelen te kweken. Hoe je dat doet lees je hier.

Wat met groene aardappelen?

Aardappels worden groen als ze een tijdje in het licht liggen. Ook groene aardappelen bevatten solanine. Indien je aardappel volledig groen is, eet je die dus beter niet op. Als je de plek gewoon kunt wegsnijden, kan je de rest van de aardappel wel gewoon opeten, net zoals bij uitlopers.

Nog een belangrijke aardappelvraag: moet je nieuwe patatjes nu twee keer koken of niet? Het antwoord lees je hier.

De lekkerste aardappelrecepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen