Meest recente artikelen

Met deze 9 tips maak je stoemp nóg lekkerder

Dat wordt smullen!

Met deze 9 tips maak je stoemp nóg lekkerder Artikel

Stoemp, we love it! Het is onze ultieme comfort food. En het hoeft echt niet altijd gewoon aardappel met worteltjes te zijn. Ga aan de slag met deze tips voor stoemp en zet voortaan altijd de lekkerste exemplaren op tafel!

Van de juiste aardappel kiezen tot wat je erbij serveert: met deze tips & tricks maak jij vanaf nu de lekkerste stoemp.

1 Alles begint met de juiste aardappel

Misschien wel één van de belangrijkste tips om stoemp te maken: gebruik bloemige aardappelen. Deze vallen na het koken uiteen in zacht kruim. Bintjes zijn prima geschikt, maar ook andere kruimige aardappelrassen zoals Eigenheimer of Doré. Reken 300 gram aardappelen per persoon. Schil ze en verwijder eventuele ogen, en snij de aardappelen in grove stukken. Doe ze in een pan met (niet te veel) kokend, lichtgezouten water: zo blijven de vitaminen beter behouden.

2 Kies de juiste hoeveelheid groenten

Onze Belgische stoemp wordt meestal met één soort groenten bereid. Bij de traditionele Brusselse stoemp is dat meestal groene kool, maar ook prei, spinazie, knolselder, wortelen,… zijn populair. Een combinatie van groenten (wortel-ui, erwten-spinazie, knolselder-wortel…) kan natuurlijk ook, als je dat lekkerder vindt. En waarom zou je niet eens wat origineler gaan? Maak eens stoemp van deze groenten:

Reken ongeveer dubbel zoveel groenten als aardappelen per persoon, van groenten met een uitgesproken smaak (spruitjes, zuurkool…) of rauwe groenten (sla, andijvie, rucola…) neem je even veel als van de aardappelen.

3 Groenten apart of niet?

Daarover zijn de meningen verdeeld. De ene vindt het handig om snel alles in één pan klaar te maken, de andere bereidt de groenten liever apart en mengt ze daarna met de aardappelen. Wij kiezen eerder voor het laatste: veel groenten hebben een minder lange gaartijd dan de aardappelen, door ze apart te bereiden behoud je meer vitaminen. Bovendien kun je dan ook de groenten stoven of grillen in plaats van koken, wat vaak veel lekkerder is.

Ga je ze toch koken, gebruik dan zo weinig mogelijk water, zodat alle vitaminen zo goed mogelijk behouden blijven. Vergeet niet wat smaakmakers toe te voegen: wat laurier, een paar takjes tijm, eventueel een beetje bouillon… Alle smaken die je toevoegt, gaan ook in je stoemp zitten.

Behalve gegaarde groenten, kun je ook rauwe groenten toevoegen: snij sla, andijvie, spinazie… in flinterdunne reepjes en roer ze door de gestampte aardappelen. Door de warmte zullen ze slinken, maar toch nog een beetje van hun knapperigheid behouden.

4 Afgieten en stampen maar!

Stoemp, de naam zegt het zelf: je pureert de aardappelen en groenten niet, maar stampt ze grof. Dat doe je met een aardappelstamper of, bij gebrek daaraan, met een vork. Gebruik zeker nooit een staafmixer: je krijgt dan een soort plakkerige pap. Sommigen gebruiken de K-klopper van de standmixer, maar daarmee worden de aardappelen te fijn, vinden wij. Die is eerder geschikt voor een luchtige puree. In een echte stoemp moeten brokjes zitten, die grovere structuur is het handelsmerk.

Voor het beste resultaat giet je aardappelen en groenten af (bewaar het kookvocht van de groenten), en laat je de aardappelen even drogen op het vuur. Schud goed op, doe de groenten op de dampend hete aardappelen en stamp alles grof terwijl het nog warm is.

5 Wat vet erbij…

Ja, dat lees je goed: in onze perfecte stoemp hoort een flinke klont boter of een scheut ander vet (olijfolie, bijvoorbeeld). Collega Saartje zweert bij een lepel ghee: die smelt makkelijk door de stoemp en heeft een nootachtige botersmaak.

6 … wat vocht…

Om je stoemp lekker smeuïg te maken, voeg je een scheutje melk of room toe, of wat kookvocht van de groenten – dat laatste bevat minder calorieën en de vitaminen die uit je groenten gekookt zijn. Voeg het liefst warme vloeistof toe, zoniet zal je stoemp wat afkoelen.

7  … en versgeraspte nootmuskaat

Als er één specerij is die wij nooit gemalen in een potje kopen, dan is het nootmuskaat. Versgeraspte nootmuskaat heeft zoveel meer smaak! Verder horen in stoemp ook wat peper en zout – maar proef altijd voor je ze toevoegt, zodat je stoemp niet te zout wordt bijvoorbeeld (dat is zeker belangrijk wanneer je bouillon hebt gebruikt om de groenten in te koken).

Met deze tips maak jij de lekkerste stoemp

8 En dan… jouw geheime ingrediënt

Stoemp of stamppot wordt pas echt speciaal als jij er je persoonlijke touch aan geeft. Durf te experimenteren en voeg een keertje een van deze ingrediënten toe.

9 Dit serveer je erbij

Bij stoemp past eigenlijk zowat alles: vis, kip, een eitje, maar het allerlekkerste vinden wij ‘m met varkensvlees: worst of spek, gehaktballetjes of kotelet. Stoemp is een echt thuisgerecht, vergeet dus die dresseerringen want dat ziet er echt niet uit. Stoemp serveer je in een bergje op een bord, met een kuiltje voor de vleesjus natuurlijk.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen