Meest recente artikelen

Hoe weet je wanneer een aardappel gaar is?

Let hierop

Hoe weet je wanneer een aardappel gaar is? Artikel

Een perfect klaargemaakte aardappel kan echt smaken. Niets zo teleurstellend als hij nog halfrauw of juist platgekookt is. Maar hoe weet je wanneer een aardappel gaar is?

Check de soort

Een eerste aanwijzing om te weten wanneer een aardappel gaar is: welke soort ga je gebruiken? Bloemige aardappelen zijn namelijk sneller klaar dan vastkokende. Een vastkokende aardappel laat je 20 minuten zacht koken. Voor bloemige aardappelen reken je 15 tot 20 minuten. Extra kruimige soorten hebben slechts 10 minuten nodig.

Kijk naar de grootte

Ook de grootte bepaalt wanneer een aardappel gaar is. Kleinere aardappeltjes of krieltjes garen sneller. Zit er een groter exemplaar tussen, snij het dan in stukken voordat je ze gaat koken. Zorg dat alle stukken ongeveer even groot zijn, zo zijn ze gelijktijdig gaar.

Let op het water

Helaas: aardappelen garen niet sneller op een hoger vuur. Een hoog vuur maakt bovendien dat het kookwater te snel verdampt. Kies dus altijd voor een middelmatige temperatuur en zet de aardappelen nét onder in water.

Wel één tip: zet je aardappelen op in koud water, dan garen ze gelijkmatiger. Ze zijn dan even gaar vanbinnen als aan de buitenkant. Maar: als je ze in warm water opzet, moet je ze minder lang koken.

Wanneer is de aardappel gaar?

Test tussendoor al eens hoe ver het staat met het garen. Prik in de aardappel met een vork of mesje. Voel je weerstand? Dan moeten ze nog wat verder koken. Glijdt de aardappel meteen van je mes of vork, dan is hij gaar. Let wel: gaar maar nog niet klaar… Giet je aardappelen zorgvuldig af en zet ze na het afgieten nog heel even op het vuur tot ze écht droog zijn.

Heb je aardappelen over? Met restjes maak je een heerlijk gerecht. Eet je ze liever gebakken? Daar hebben we natuurlijk ook tips voor…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen