Meest recente artikelen

Welke aardappel kies je voor kroketten?

De basis van een geslaagde kroket...

Welke aardappel kies je voor kroketten? Artikel

Met kroketjes is het altijd feest, zeker als je de moeite neemt om ze zelf te maken. Hier vind je het antwoord op de eerste, belangrijke vraag: welke aardappel kies je voor kroketten?

De zelfgemaakte kroket moet wel een van de populairste aardappelgerechten zijn… Maar welke aardappel is nu het best voor geslaagde kroketten? De keuze is immers enorm en voor elk gerecht is er wel een juist type aardappel. Meestal zit het verschil ‘m in de juiste keuze tussen los- of vastkokende aardappelen.

Vastkokende soorten zijn fijner van textuur en bewaren mooi hun vorm als je ze kookt. Ze hebben wel een langere gaartijd en moet je dus wat langer laten koken.

Loskokende of kruimige aardappelen hebben een bloemige textuur. Ze vallen veel makkelijker uit elkaar tijdens het koken, poffen of stomen. Daarnaast geldt: hoe meer zetmeel, hoe bloemiger de aardappel, en omgekeerd.

Welke aardappel voor kroketten?

Alles begint dus met het uitkiezen van het juiste type aardappel. Voor een stevige kroket, heb je alvast veel zetmeel nodig. Ga dus voor zo kruimig mogelijke aardappelen. In de winkel ga je bijvoorbeeld op zoek naar de populaire bintje, de frieslander, santé of turbo. Ook de eigenheimer en irene zijn zijn prima kroketpatatjes.

Strak in het korstje

Nog een belangrijke tip: snij je patatjes niet in kleine stukjes voor je ze gaat koken. Grote stukken aardappel behouden namelijk beter het nodige zetmeel. Giet de aardappelen na het garen héél goed af en laat ze nog eventjes drogen op het vuur. Hoe vochtiger de puree, hoe groter de kans namelijk dat je kroketten barsten bij het bakken.

Aan de slag

Nu je weet welke aardappel ideaal is voor kroketten, heb je er vast heel veel zin in gekregen. Met deze tips worden je verwachtingen zeker ingelost… Ga je voor de klassieker of mag het chiquer, met wat amandelen? Ook Piet Huysentruyt en Wim Ballieu hebben zo hun eigen geheimen en varianten. Altijd pret, die aardappelkroket!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen