Meest recente artikelen

Het aardappelgerecht met maar 3 ingrediënten dat áltijd een hit is

Iedereen lust het!

Het aardappelgerecht met maar 3 ingrediënten dat áltijd een hit is Artikel

Er zijn zo van die recepten die ontzettend simpel zijn, maar oh zo lekker. Dit aardappelgerecht is er een van. Een mes en wat geduld, én drie ingrediënten, meer heb je niet nodig.

De aardappelen waar wij het over hebben, zijn hasselback aardappelen. Dat zijn hele aardappelen die ingesneden worden tot een waaier van dunne plakjes. Daar kun je kruiden of andere lekkere ingrediënten tussen steken, en dan gaan de aardappeltjes, bestreken met olie of boter, de oven in tot ze mooi krokant geworden zijn. Superlekker, en het oogt spectaculair.

Hasselback aardappelen

Zo maak je het

Dit heb je nodig voor hasselback aardappelen: vastkokende aardappelen, knoflook en parmezaan. En ook: een scherp mes, peper en zout, olijfolie en boter

1 Verwarm de oven voor op 200°C.

2 Snij de aardappelen (geschild of ongeschild, wat jij het lekkerste vindt) met een scherp mes in dunne plakjes, maar zorg ervoor dat die onderaan aan elkaar vast blijven zitten. Hoe dunner de plakjes, hoe krokanter je aardappel wordt.

TIP: Het snijden zonder dat je de aardappel helemaal doorsnijdt lukt het best door eerst een houten satéprikker door de aardappelen te prikken ongeveer een halve centimeter boven de onderkant. Je kunt dan met je mes gewoon plakjes snijden tot je op het stokje botst. Als de aardappel helemaal gesneden is, trek je de prikker eruit.

Of leg er langs beide lange zijden een eetstokje naast en snij tot je mes op het stokje botst. En nog een trucje: als de aardappels niet te groot zijn, kun je ze in de holte van een houten lepel leggen. Gewoon snijden tot je mes op de lepel botst.

3 Vervolgens stop je lekkers naar keuze tussen de plakjes (wij gebruiken dunne plakjes knoflook, maar dunne reepjes ham of ontbijtspek of gehakte tuinkruiden kunnen ook) en besprenkel je alles met olijfolie. Kruid met peper en zout en leg op elke aardappel nog een klontje boter.

4 Bak de hasselback aardappelen 35 minuten in de voorverwarmde oven, bestrooi ze met vers geraspte parmezaan en zet opnieuw 10 minuten in de oven. Klaar!

Waarom heten ze 'hasselback aardappelen'?

Hasselback aardappelen komen oorspronkelijk uit Zweden – daar heten ze Hasselbackspotatis. Halverwege vorige eeuw zou de chef van Hotel Hasselbacken in Stockholm ze voor het eerst op de kaart hebben gezet. Ze zijn lekker krokant vanbuiten en zacht vanbinnen en zien er ondanks de simpele bereiding feestelijk genoeg uit voor elke gelegenheid. The little black dress van de aardappelen, eigenlijk.

Lekker bij …

Hasselbackaardappeltjes zijn heerlijk bij een stukje mals gebraad, bij kip of bij een stukje gegrilde biefstuk of zalm. Maar ook lekker bij een gemengde groene salade als je geen vis of vlees wilt eten.

Probeer deze recepten voor hasselback aardappelen

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen