Meest recente artikelen

Lekkere dressings voor aardappelsalade

Zoveel variatie

Lekkere dressings voor aardappelsalade Artikel

Het verschil tussen een lekkere en een overheerlijke aardappelsalade? Dat is de dressing! Met deze topsausjes maak jij voortaan aardappelsalades om duimen en vingers bij af te likken!

Het geheim van een lekkere aardappelsalade is toch wel de dressing. Niet alleen de aardappelen en de andere ingrediënten spelen een rol, maar ook wanneer je de saus precies toevoegt.

Lauwe aardappels en vinaigrette

Dit is de manier waarop in Duitsland en Oostenrijk Kartoffelsalat gemaakt wordt – en wie die ooit al geproefd heeft, zal beamen dat die heel anders smaakt dan onze aardappelsalades. Deze manier bestaat eruit dat de nog ietwat warme aardappels gemarineerd worden in een dunne vinaigrette op basis van bouillon en wijnazijn. Doordat de aardappeltjes nog een beetje warm zijn, nemen ze de smaak extra goed op.

Dit heb je nodig voor 4 personen

 • 1,2 kg vastkokende aardappelen
 • 1 ui, gepeld en fijngesneden
 • 165 ml groente- of kippenbouillon
 • 2 el wittewijnazijn
 • 4 kl dijonmosterd
 • 125 g zelfgemaakte mayonaise
 • 4 kleine augurken in het zuur, in fijne blokjes
 • een beetje van de azijn van de augurken
 • peper en zout

Zo maak je het

 1. Breng de bouillon aan de kook, laat er de stukjes ui enkele minuten in meekoken. Voeg de azijn toe, neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
 2. Kook de aardappelen gaar in de schil, in water met wat zout. Giet af en laat uitdampen, tot ze net genoeg afgekoeld zijn om ze te kunnen pellen. Snij de gepelde aardappelen in niet te dunne plakjes.
 3. Roer de mosterd door de bouillon. Giet deze dressing over de nog lauwe plakjes aardappel en laat trekken tot de aardappelen afgekoeld zijn.
 4. Voeg de blokjes augurk toe. Roer de mayonaise los met een beetje van de augurkenazijn. Maak hiermee de salade aan en zet in de koelkast tot je gaat serveren.

Aan de aardappelsalade kun je eventueel nog andere smaakmakers toevoegen zoals verse kruiden, plakjes radijs, kleine blokjes uitgebakken spek … Er zijn ook varianten zonder mayonaise, alleen met vinaigrette. Elke chef en elke familie heeft z'n eigen recept.

Koude aardappels en allerlei dressings

Een dunne vinaigrette en een dikkere dressing gebruik je op een andere manier. Wij maken onze aardappelsalades meestal aan met een dressing, al of niet op basis van mayonaise. Om te vermijden dat de dressing 'smelt', zorg je er best voor dat de aardappels volledig afgekoeld zijn. Liefst kook je ze zelfs een dag van tevoren.

Maak je keuze uit deze aardappelsalades met dressings

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen