Meest recente artikelen

Gepofte aardappel: de klassieker met een krokant korstje

Zo pof je 'm

Gepofte aardappel: de klassieker met een krokant korstje Artikel

Een aardappel poffen lijkt simpel, maar volg je de regels van de kunst, dan wordt het een echte topper. Met onze 8 tips maak je de perfecte gepofte aardappel!

1. De juiste patat

Neem steeds de juiste variëteit aardappel. Voor een gepofte aardappel heb je een bloemige aardappelsoort nodig. Een bintje is ideaal. Neem biologische bintjes die allemaal even groot zijn, dan zijn ze ook gelijktijdig gaar.

Wist je dat ook kan poffen met een zoete aardappel? Die moet zelfs 15 minuten minder lang garen. Dit is ons favoriete recept voor gepofte zoete aardappel.

2. Krokante gepofte aardappel

Een gepofte aardappel moet zacht zijn vanbinnen, maar wel een krokante korst hebben die je gewoon mee kunt opeten. Schil ze niet, maar borstel ze goed schoon.

Spoel ze af onder de kraan en laat ze even drogen. Prik met een vork enkele gaatjes in de aardappel.

3. Droogdeppen

Wanneer de aardappels nog net een beetje vochtig zijn, rol je ze door wat zout. Dat zorgt voor die krokante korst! Eventueel kun je hier ook olie voor gebruiken.

Wees niet bang om te veel zout te gebruiken, het zout komt de smaak enkel ten goede. Gebruik het best gewoon fijn zout. Zeezout of fleur de sel hou je voor de afwerking.

De ultieme tip voor een krokante korst? Bedruip je aardappel in de schil elke 5 minuten met gesmolten gezouten boter of spekvet.

4. Gepofte aardappel inpakken of niet?

Ingepakt of niet ingepakt? De meningen zijn verdeeld. Wij doen het zónder aluminiumfolie. Wanneer je de aardappelen gewoon zo op het ovenrooster legt, worden ze krokanter aan de buitenkant. Bovendien is het ecologischer. Gebruik geen bakplaat, de kans bestaat dat de onderkant van de aardappel zwart wordt.

5. In de oven

Laat de aardappelen ongeveer 1 uur garen in een op 200°C voorverwarmde oven. De gaartijd hangt uiteraard af van de grootte van je aardappelen. Grote exemplaren hebben soms wat meer tijd nodig.

Het kan zeker geen kwaad om ze halverwege even om te draaien. Test of ze gaar zijn met een satéprikker. Test beter een keer te veel dan te weinig. Aardappelen die te lang in de oven zitten, drogen uit.

Lees verder onder de recepten

 

 

6. Luchtig kruim

Veel mensen snijden de aardappel doormidden als die gaar is. Maar je kunt hem nóg luchtiger te maken. De truc: sla de hete aardappel met een vloeiende beweging plat met je hand. Doordat de stoom in één keer vrijkomt, wordt het kruim luchtiger. Eentje voor de durvers! Leg eventueel een theedoek tussen de aardappel en je hand.

7. Sausje erbij

Je kunt de aardappel zo opeten, maar er kan zeker nog een sausje bij. Zout en boter als vulling is heerlijk, maar ook zure room met verse kruiden en kappertjes smaken geweldig. De mogelijkheden zijn eindeloos!

8. Op de BBQ

Poffen op de barbecue? Verpak je aardappel met wat olie en verse kruiden in aluminiumfolie en leg hem 40 minuten tussen de hete kolen van de BBQ.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen