Meest recente artikelen

Moet je nieuwe patatjes twee keer koken?

Feit of fabel?

Moet je nieuwe patatjes twee keer koken? Artikel

Er wordt vaak gezegd dat je nieuwe patatjes -de eerste aardappeltjes van de nieuwe oogst- twee keer zou moeten koken, omdat ze giftige stoffen zouden bevatten. Klopt dat of is het een fabeltje?

Wat zijn nieuwe patatjes?

Nieuwe patatjes of primeuraardappelen zijn de eerste aardappelen die net voor de zomer geoogst worden. Ze hebben een fijne, lichtzoete smaak en zijn over het algemeen kleiner en hebben een dunnere schil. Daardoor bederven ze sneller en kun je ze dus minder lang bewaren. Dit doe je trouwens het best in de groentelade van je koelkast.

Moet je nieuwe aardappelen twee keer koken?

Het is een fabeltje! Het klopt dat jonge aardappelen meer solanine bevatten, een stof die licht giftig is. Voor volwassenen is er echter geen probleem, aangezien het afhangt van hoeveel je binnenkrijgt per kilo lichaamsgewicht. Kleine kinderen hebben natuurlijk een lager lichaamsgewicht. Voor hen kun je nieuwe aardappelen wel eerst kort blancheren en nadien verder koken. Doe je dit niet, dan zouden ze buikpijn kunnen krijgen.

Probeer deze recepten eens met nieuwe patatjes

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen