Meest recente artikelen

Probeer deze groenten als gezonde vervanger voor je aardappel

7 lekkere opties

Probeer deze groenten als gezonde vervanger voor je aardappel Artikel

De Belgische keuken draait toch nog vaak rond onze patatjes. Wil je wat variëren met de klassiekers of probeer je minder koolhydraten te eten? Dan zijn er gelukkig meerdere alternatieven. Deze groenten zijn een prima vervanger voor de aardappel.

De aardappel moet zowat het meest gebruikte ingrediënt zijn in de Belgische keuken. Hij is dan ook multi-inzetbaar. Maar wat als je koolhydraatarm wil eten? Of als je zin hebt in iets helemaal anders? Dan heb je deze opties als vervanger van de aardappel. Meteen goed voor een extra portie groenten!

Groenten als vervanger voor de aardappel

1. Zoete aardappel

De zoete aardappel is helemaal niet verwant aan onze aardappel. En toch is het de meest voor de hand liggende vervanger. Frietjes, puree, in een ovenschotel of stoofpotje… De bataat kan het allemaal aan. Wel smaakt hij veel zoeter. Dat kun je compenseren met pittige smaakmakers. 

2. Bloemkool

Bloemkool is supergezond. Ze is vooral populair als licht alternatief voor rijst. Maar in een puree is ze ook een geweldige vervanger voor de aardappel. Deze is een pak sneller klaar én smeuïger. Je hoeft er dus minder melk bij te doen bij het pureren. Door de neutrale smaak merk je amper het verschil.

4. Maniok

Wellicht het meest exotische alternatief voor aardappel: de cassave. Je kent 'm misschien ook als maniok, tapioca of yucca. Deze wortel is erg voedzaam want zetmeelrijk. Maniok proeft een beetje zoals aardappel maar de structuur is steviger. Omdat maniok blauwzuur bevat, moet hij wel verhit worden. Rauw is hij immers giftig. Je kunt er onder meer  frietjes mee maken of 'm verwerken in een wok.

5. Knolselder

Deze wintergroente is een goede vervanger voor de aardappel. Koolselder heeft namelijk een gelijkaardige textuur en neutrale smaak. Maak je er puree van, dan krijgt die een heerlijke aardse toets. Je maakt ook makkelijk kroketten en frieten van knolselder.

6. Schorseneren

Ook de schorseneer is een echte wintergroente, verkrijgbaar vanaf het najaar. Je mag deze 'winterasperge' gerust rauw eten. De boterzachte, zoete smaak doet het goed in puree. Deze is superlekker bij vis. Of je kunt gekookte schorseneren omtoveren in een lekkere rösti. Trek wel even handschoenen aan bij het schillen.

7. Pompoen

Vanaf de late zomer kun je er niet meer omheen… Overal pompoen, ook als alternatief voor spaghetti of lasagne. Het is de perfecte en gezonde vervanger voor de aardappel. Ze is namelijk lekker in heel veel najaarsgerechten. De zachte flespompoen is heerlijk als puree. Je maakt er bovendien de lekkerste pompoenfrietjes van.

8. Aardpeer

Aardpeer is een lichtzoete en nootachtige vervanger voor de aardappel. Ze doet het supergoed gegrild, heerlijk in een salade. Net zoals pompoen combineert aardpeer prima met andere seizoensproducten. Denk aan wild en paddenstoelen. De puree maak je lekker smeuiig met room.

9. Pastinaak

Nog een populair alternatief in koolhydraatarme gerechten… Wil je de lichte anijssmaak wat temperen, meng 'm dan met gewone aardappelpuree. Groot voordeel: de textuur, smaak én kooktijd is hetzelfde. Zo kunnen ze samen in de kookpot. Van pastinaak kun je ook makkelijk groentefrietjes maken.

10. Radijzen

Jawel: radijsjes. In plaats van ze rauw te eten, kun je ze roosteren of bakken. Zoals je met krieltjes zou doen. Door ze te verwarmen worden ze minder pittig en is de smaak neutraler. Zoals een aardappel dus, maar dan sappiger .

11. Wortelen

Goedkoop en multifunctioneel. Toch wordt deze vervanger voor aardappel makkelijk over het hoofd gezien. De textuur van wortelen is immers gelijkaardig. Zo kan wortelpuree perfect zonder patatjes! De zoete wortelsmaak breng je in evenwicht met zout en kruiden.

8x groenten als vervanger van je aardappel

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen