Meest recente artikelen

Waarom een pureestamper onmisbaar is in je keuken

Hierop moet je letten als je er eentje koopt

Waarom een pureestamper onmisbaar is in je keuken Artikel

Als je graag stoemp of puree eet, is een pureestamper een cruciale tool in je keukenschuif. Wij vertellen je hoe je 'm gebruikt en waarop je moet letten bij aankoop. Zo zit je nooit meer in de puree!

Hoe ziet het eruit?

Tools om puree te maken vind je in verschillende maten, vormen en gewichten. Je hebt er met een slangvormig motief onderaan, er zijn er met fijne gaatjes … Welke je nodig hebt, hangt af van de soort puree die je wilt maken.

Waarom en hoe gebruik je het?

De tool op de foto noemt iedereen een pureestamper, maar eigenlijk is deze stamper gemaakt om stoemp te maken (een puree met stukjes, dus). Wil je echt een gladde puree (bijvoorbeeld voor zelfgemaakte kroketjes), dan gebruik je beter een passe-vite of roerzeef.

De pureestamper of 'stoempstamper' is simpel in gebruik: zodra de aardappelen gaar zijn, stamp je ze met stevige bewegingen fijn. Gebruik wat kookvocht, room of melk om het stampen wat vlotter te laten gaan.

Heb je het écht nodig?

Een goede pureestamper is onmisbaar als je houdt van typisch Vlaamse kost. Je kunt er verschillende soorten stoemp mee maken, maar hij is vooral geschikt voor aardappelen: omwille van de structuur vallen die makkelijk uit elkaar en vormen ze in een oogwenk de perfecte stoemp.

Groenten met meer structuur of vezels zullen minder blij zijn met deze stamper met gaatjes: ze blijven er nogal snel tussen hangen en verstoppen ze.

Waarop moet je letten bij aankoop?

Het grote voordeel aan een stamper met ronde kop en fijne gaatjes is dat hij mooi overal in de pot geraakt, ook aan de randjes. Het nadeel is dat de stoemp voor sommige mensen zo net iets te kleine stukjes aardappel geeft. Een stamper met een slangvormig profiel onderaan doet net het omgekeerde: deze geraakt moeilijker tot aan de randen van de pot, maar je kunt er iets beter mee bepalen wanneer de aardappelen klein genoeg zijn.

Tot slot moet je ook letten op de lengte en de stevigheid van de steel. Kies niet voor een houten steel: buiten het feit dat die niet geschikt is voor de vaatwasser, zijn deze stampers lastiger om veel kracht mee uit te oefenen. Ook niet onbelangrijk: ga voor een steel die boven je pot uitkomt; zo vermijd je dat je je verbrandt aan de zijkant van de pot.

Onze favoriete recepten

Een geschikte pureestamper gevonden? Ideaal, dan kun je nu aan de slag. Probeer zeker deze recepten eens.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen