Meest recente artikelen

Welke aardappel kies je voor gratin?

Zo wordt ie nog beter!

Welke aardappel kies je voor gratin? Artikel

Zo’n heerlijke gratin met een knapperig korstje tovert elke maaltijd om in een feestmaal. Maar first things first: je moet natuurlijk eerst de juiste patatjes kiezen. Want het maakt wel degelijk uit welke aardappel je voor gratin gebruikt…

Een aardappelgratin is een eenvoudige manier om je maaltijd dat tikje extra te geven. Het is namelijk een onweerstaanbaar maar toch vrij simpel gerecht. Aardappelen in schijfjes, melk en room erbij, en hup: de oven in… Met een beetje meer zorg en aandacht maak je hem echter nog veel beter. Zo is het erg belangrijk welke aardappel je uitkiest voor gratin. Dat is namelijk het belangrijkste ingrediënt.

Welke aardappel voor gratin?

Anders dan voor puree, is het belangrijk dat de aardappelen die je kiest goed hun vorm behouden. Je gratin gaat immers voor lange tijd de oven in. De essentie van gratin dauphinois zijn juist de heerlijke aardappelschijfjes. Je wil geen gegratineerde puree serveren. Het grote verschil zit ‘m dan ook in de keuze tussen los- of vastkokende patatjes. Loskokende aardappelen vallen immers gemakkelijk uit elkaar tijdens het koken. Ze zijn bovendien ook veel sneller gaar. Ideaal voor stoemp, minder voor je overheerlijke ovenpatatjes.

Goed in vorm

Vastkokende aardappelen zijn de ideale keuze als je een lekkere gratin wil maken. Niet-kruimige patatjes verdragen namelijk goed een langere gaartijd. In de winkel zoek je hiervoor naar types als charlotte, jazzy of nicola. Dat zijn soorten die heel goed hun vorm bewaren bij het koken. Toch bevatten ze ook nog voldoende zetmeel. Dat is erg belangrijk voor een goede binding van de saus in je gratin..

Stevige gratin

Voor een lekker stevige gratin, is het dan ook cruciaal dat je de aardappelschijfjes niet afspoelt voor ze in de ovenschaal gaan. Het zetmeel dat je op die manier zou wegwassen, zorgt namelijk voor een betere binding van de melk en room in je saus. De schijfjes blijven ook beter aan elkaar kleven.

Tips & recepten

Nu je weet welke aardappel past voor gratin, kun je aan de slag. Hier vind je alle tips en recepten voor zo’n heerlijke aardappelschotel met een knapperig korstje .

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen