Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte puree

Heerlijke aardappeltjes om van te smullen

Zo maak je de perfecte puree How to's

De perfecte puree is mooi glad, zacht en romig en heeft een intense aardappelsmaak. Hoe máák je die? Met onze tips natuurlijk!

Welke soort aardappel kies je?

Ben je niet van plan om een heel pakje boter in je puree te doen, gebruik dan liever bloemige aardappelen. Die bevatten meer zetmeel, waardoor ze vanzelf al wat uit elkaar vallen na het koken. Een goede keuze is onze nationale trots: het bintje.

Toch valt er ook iets te zeggen voor een stevige puree met vastkokende aardappelen. Joël Robuchon vergaarde in zijn leven maar liefst 32 Michelinsterren, maar blijft het beroemdst om zijn heerlijke aardappelpuree. Hij koos voor ratte-aardappelen. Hij gebruikt zó veel boter – 250 gram om precies te zijn en dan nog 250 gram volle melk – dat deze puree net een stevigere aardappel nodig heeft.

Kook je de aardappels met of zonder schil?

De smaak blijft het best behouden als je de aardappelen in de schil kookt. Alleen is het dan wel cruciaal dat je aardappelen even groot zijn, en dat is niet evident. De meer foolproof optie: schil ze en snij ze in exact even grote stukken zodat ze gelijk kunnen garen. Als ze niet gelijk garen, krijg je een puree met harde stukjes. Dat wil je niet.

Moet je aardappelen spoelen?

Door het snijden van de aardappel komt zetmeel los, dat spoel je dus het best even weg. Zet je aardappelen een keer onder water in een pot, giet ze af en vul opnieuw met water om ze te koken.

In welk vocht kook je de aardappelen?

Doe je aardappelen áltijd in koud gezouten water en zet dan pas het vuur aan. Anders worden je aardappelen aan de buitenkant al te zacht, terwijl ze vanbinnen nog hard zijn. Zorg dat de aardappels ongeveer 2 cm onder staan. Een tip van Eke Mariën van de boeiende blog Koken met kennis: voeg een scheutje olie toe. Dat absorbeert het aardappelaroma zodat dit niet met de damp uit de pan kan ontsnappen. Sommige chefs zweren erbij de aardappelen in melk te koken. Redactrice Jolien doet dat ook met knolselder of andere groenten, maar voor de perfecte aardappelpuree vindt ze oldschool gezouten water handiger bij het uitdampen.

Enkele tips

  • Haal een goede pureestamper in huis. Waarom die onmisbaar is in je keuken, lees je hier.
  • Voeg je ei op het einde toe, zodat het niet kan stollen.
  • Werk eventueel af met andere smeuïge extra’s zoals room of kruidenkaas.
  • Geef je stoemp of stamppot wat pit met een lepeltje mosterd, pickles, mierikswortel of gember erdoor. Hartverwarmend, zéker in de winter.
  • Serveer meteen, zodat je puree niet uitdroogt door de warmte. Warm je puree opnieuw op? Voeg dan een extra scheutje melk of een klontje boter toe.

Zo maken wij ‘m

Benieuwd hoe Piet Huysentruyt puree maakt? Zijn recept vind je hier. 

De lekkerste recepten met puree

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen