Meest recente artikelen

Bevat gesmolten kaas meer calorieën dan een plakje?

Feit of fabel?

Bevat gesmolten kaas meer calorieën dan een plakje? Artikel

Een croque monsieur of tosti eten is toch een ander gevoel dan een bruine boterham met een plakje kaas, maar is dat wel terecht? Bevat gesmolten kaas nu echt meer calorieën dan een koud plakje?

Als wij moeten kiezen tussen een boterham met kaas of een croque monsieur, dan is de keuze snel gemaakt. Al voelt het wel ongezonder om die croque monsieur met dat lekkere smeuïge laagje gesmolten kaas te eten dan een boterham, maar is dat wel zo?

Het antwoord is nee, gesmolten kaas bevat niet meer calorieën dan een plakje. Als je een boterham met kaas in een croque-monsieurtoestel of tussen de grill steekt, verandert dat niets aan de calorieën. Doordat de kaas smelt, komt het vet vrij waardoor de tosti er misschien wat vetter en ongezonder uitziet, maar dat niet is. Voor je aan je vreugdedansje begint, moeten we daar wel nog wat kanttekeningen bij maken.

Vetten

Hoe vetter de kaas is, hoe beter hij smelt. Daarom wordt er voor croque monsieur vaak vettere kaas gebruikt dan die dat je op je boterham zou doen. Op die manier sluipen er natuurlijk extra calorieën en vetten in je tosti. Croque monsieurs worden ook meestal gemaakt met wit brood en ingesmeerd met boter voordat ze in het toestel gaan. Ook hierdoor voeg je calorieën en vetten toe. Bovendien wordt er meestal ook nog een plakje ham tussen een tosti gedaan.

Ook de sausjes die je bij de croque monsieur eet, zoals mayonaise, maken hem ongezonder. Wil je echt een sausje bij je tosti eten? Ga dan voor ketchup of een slanke dipsaus.

Conclusie: eenzelfde boterham met dezelfde hoeveelheid kaas bevat niet meer calorieën wanneer je hem toast, maar let op met extra toppings, boter en sausjes. Wil je een gezondere tosti maken, ga dan voor bruin brood en een sneetje kaas met een lager vetgehalte.

De lekkerste tosti's

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen