Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte aardappelsalade

Scoren met een klassieker

Zo maak je de perfecte aardappelsalade How to's

Op grootmoeders wijze met een lik mayonaise, of lekker fris met yoghurt of zure room... Aardappelsalade is een graag geziene gast op elke zomertafel. Met deze tips eten je tafelgasten gegarandeerd de kom hélemaal leeg.

1. Gebruik vastkokende aardappelen om een aardappelsalade te maken. Ze blijven lekker stevig, ook als je ze in kleine blokjes snijdt. Onze favoriet zijn ratte-aardappelen. Deze zijn stevig en hebben een geweldige smaak. Kies aardappelen van ongeveer dezelfde grootte.

2. Kook de aardappelen in de schil, of geschild en in blokjes. Als je de aardappelen in de schil kookt, zullen ze veel meer smaak behouden. Je pelt ze dan wanneer ze afgekoeld zijn. Wil je de aardappelen al geschild koken, voeg dan een scheutje azijn toe aan het kookwater om de blokjes mooier heel te houden. Voeg zeker ook wat zout toe aan je kookwater, voor de smaak.

3. Kook ze in koud water met een royale hoeveelheid zout en breng ze geleidelijk aan aan de kook op een middelhoog vuur. Eens het water kookt, zet je het vuur lager, zodat de aardappelen zacht blijven sudderen. Hou de kooktijd in de gaten. Prik met een vork in de aardappel om de gaartijd te bepalen. Te hard of te zacht gekookt is niet lekker.

4. Je kunt de aardappelen al een dag van tevoren koken. Zo kunnen ze goed koud worden en is je aardappelsalade de volgende dag extra snel klaar én extra fris. Win-win!

5. Als de in de schil gekookte aardappelen klaar zijn, koel je ze meteen af ouder koud, stromend water, zodat ze niet verder garen. Had je de aardappelen wél geschild, spreid ze dan eens je ze afgegoten hebt open op een schaal, zodat ze snel kunnen afkoelen.

6. Voeg de dressing op het juiste moment toe. Gebruik je een dressing van mayonaise, laat de aardappels dan eerst goed afkoelen, zodat de mayonaise niet smelt.  Gebruik je een vinaigrette, dan mag je de dressing al onder de aardappels doen als ze nog lauw zijn. De smaak van de kruiden kan er dan goed in trekken, en dat is alleen maar lekkerder.

7. Voeg smaakmakers toe. Denk aan augurkjes, verse tuinkruiden of een hardgekookt eitje. Meng goed, en zet de aardappelsalade in de koelkast. Laat 'm daar gerust een nachtje staan, dan smaakt hij nog beter. Maar serveer je aardappelsalade niet rechtstreeks uit de koelkast: als hij te koud is, proef je de smaken minder goed. Je kunt 'm beter eerst een halfuurtje op kamertemperatuur laten komen. Smullen maar!

Zo maak je aardappelsalade met mayonaise

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Zo maak je aardappelsalade met vinaigrette

De lekkerste aardappelsalades

Nu is het aan jou. Probeer deze aardappelsalades uit tijdens je volgende barbecue of picknick. Succes verzekerd!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen