Meest recente artikelen

Dol op de knol: zo maak je aardappelen gezond klaar

Lekker verantwoord

Dol op de knol: zo maak je aardappelen gezond klaar Artikel

Boordevol vitaminen en goed voor de cholesterol: meer bewijs hebben we niet nodig dat aardappelen gezond zijn. En de voedingswaarde valt ook dik mee, zo lang je 'm niet in een rijke puree of kroketjes draait.

Nee, aardappelen zijn geen taboe als je gezond wil eten. Sommige koolhydraatarme diëten verbannen onze favoriete knol dan ook onterecht van het menu.

One aardappel a day…

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat aardappelen cholesterolverlagend werken. Je hoeft ze dus zeker niet te schrappen uit je eetpatroon. Door het verbannen van aardappelen, loop je essentiële voedingsstoffen mis. Aardappelen bevatten immers massa's vitamine C en vitamine B6. Ook andere B-vitamines, kalium, calcium en fosfor maken aardappelen gezond. Ze bevatten daarnaast ook nog bioactieve stoffen. Dat zijn voedingsstoffen met een gezonde impact op je lichaam.

De aardappel is echt geen dikmaker, zegt ook voedingsdeskundige Patrick Mullie: "Aardappelen bevatten veel zetmeel, maar ook veel water. Het is dus een fabeltje dat ze niet passen binnen een gezonde levensstijl. Ze zijn niet alleen een bron van voedingsvezels, kalium en vitamine B en C, ze zijn ook minder calorierijk dan pasta of rijst. Een gekookte aardappel bevat zo'n 70 à 80 kcal per 100 gram, pasta en rijst 125 kcal." Aardappelen zijn dus een goede bron zijn van koolhydraten en voedingsstoffen.

Maak je aardappelen gezond klaar

Wil je evenwichtig eten, ga dan dagelijks voor twee tot drie grote aardappelen. Maar: de voedingswaarde van kroketten, puree, chips en frietjes ligt door de bereiding natuurlijk wel veel hoger. Het ligt dan ook niet aan de aardappelen maar aan de bereidingswijze of aardappelen gezond zijn. Let op: niets mis met frietjes  maar té veel vet is niet zo supergezond.

Wie ten volle wil genieten van gezondheidsvoordelen van aardappelen, kiest voor een gezonde bereiding. Gekookt, gestoomd, gepoft, in de schil… Kook je aardappelen in de schil, dan gaan er minder vitaminen verloren. Aardappelen zijn een gezond én veelzijdig ingrediënt waarmee je zoveel kanten uit kunt. Inspiratie vind je in de volgende recepten.

Gezond koken met aardappelen

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen