Meest recente artikelen

Welke aardappelen kies je voor friet?

Voor het allerbeste resultaat

  • Deel dit artikel:
Welke aardappelen kies je voor friet? Artikel

Frietjes zijn onze nationale trots. Maar wist je dat je ze best niet zomaar van elke aardappel maakt? Dit zijn de beste aardappelen voor frietjes.

De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.

Bewaar je aardappelen niet te koud: dan worden er te veel suikers gevormd en kleuren de frietjes bij het bakken te donker. Om dit te voorkomen, kun je ze eerst blancheren, spoelen onder koud water en drogen alvorens ze te frituren. Door de frietjes eerst te blancheren, verdwijnt trouwens ook de acrylamide uit de aardappelen, een stof die kanker kan veroorzaken. De Europese Commissie zou graag willen dat frietjes daarom steeds eerst geblancheerd worden. Alleen: geblancheerde frietjes zijn lang niet zo lekker als gewone frietjes, ze zijn slap en smaken droger. Geen wonder dat Belgische frituristen niet te vinden waren voor dit voorstel. Gelukkig blijft het bij een aanbeveling.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen