Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte aardappelkroketten

Geen feest zonder kroketjes

Zo maak je de perfecte aardappelkroketten Artikel

Geen feest zonder kroketten! Duitsland en België zijn de enige landen die hun kroketjes zo hoog in het vaandel dragen. Koester ze dus... Weten hoe je zelf de allerbeste aardappelkroketten kunt maken? Wij leggen het hier haarfijn uit. Zo mislukken ze nooit meer!

Aardappelkroketten smaken altijd, maar zijn nog lekkerder als je ze zelf kunt maken. Wij leren je hoe je de perfecte aardappelkroket op tafel tovert. Perfect om eens uit te proberen tijdens de feestdagen en een lekker extraatje bij je kerstmenu.

Zelf aardappelkroketten maken: zo doe je het

  1. Om 25 tot 30 aardappelkroketten te maken heb je 1 kg bloemige aardappelen (bintjes), 3 eieren, 200 g paneermeel, verse nootmuskaat, bloem, arachideolie, peper en zout nodig.
  2. Schil de aardappelen, snij ze in mooie gelijke stukken. Kook ze volledig gaar in gezouten water. Giet af en zet de aardappelen nog even op het vuur om ze helemaal te laten drogen. Schud op zodat ze niet aanbranden. Hoe minder vocht, hoe beter je kroketjes.
  3. Pureer de aardappelen met een passe-vite of roerzeef. Zorg dat er geen stukjes meer in zitten en voeg 2 eidooiers toe. Het eiwit gebruiken we later. Kruid met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Roer stevig. Eventueel kun je ook wat aardappelbloem toevoegen voor meer stevigheid. Laat de aardappelpuree goed afkoelen.
  4. Dit is het moment om Gaspard Thienpont te bedanken. Hij is de uitvinder van de Millecroquettes, dé machine om de ideale kroketjes te maken. Heb je die machine niet in huis, gebruik dan een spuitzak met een opening van 3 cm diameter. Spuit in een vlotte beweging de puree op een bebloemd werkblad. Snij in stukjes van 5 centimeter. Dat lukt het best met een touwtje.
  5. Einde 19de eeuw noemen ze aardappelkroketten nog 'krakerkens van aardappelen'. Tijd dus om voor een krokant korstje te zorgen. Zet drie kommetjes klaar: eentje met de bloem, eentje met de 3 losgeklopte eiwitten en eentje met het paneermeel. Haal de kroketjes achtereenvolgens nauwkeurig door de drie kommetjes. Zorg dat ze telkens helemaal bedekt zijn met paneermeel. Alleen zo krijg je de perfecte kroket: smeuïg vanbinnen, krokant vanbuiten.
  6. Verhit de arachideolie in de friteuse tot 180°C. Laat de kroketten vervolgens heel voorzichtig zakken in de olie. Doe er niet te veel tegelijk in, anders kunnen ze openbarsten. Smakelijk!

Kroketjes 3x anders

Wil je graag eens een variant maken op de klassieke aardappelkroketten? Deze drie suggesties zijn echte aanraders!

  1. Kleurrijke versie: vervang de aardappel door pompoen of broccoli om te verrassen met een kleurrijk kroketjes.
  2. Krokante versie: paneer de kroketjes twee keer voor échte 'krakerkens'.
  3. Extra feestelijke versie: meng het paneermeel met lichtgeroosterde amandelschilfers en paneer daar je kroketjes mee.

De lekkerste recepten voor bij aardappelkroketjes

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen