Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte aardappelkroket

Geen feest zonder kroketjes

  • Deel dit artikel:
Zo maak je de perfecte aardappelkroket Artikel

Geen feest zonder... aardappelkroketten! Duitsland en België zijn de enige landen die de aardappelkroketten zo hoog in het vaandel dragen. Koester ze dus...

Aardappelkroketten smaken altijd, maar zijn nog lekkerder als je ze zelf maakt. Wij leren je hoe je de perfecte aardappelkroket op tafel tovert. Perfect om eens uit te proberen tijdens de feestdagen en een lekker extraatje bij je kerstmenu.

  1. Voor 25 tot 30 kroketjes heb je 1 kg bloemige aardappelen (bintjes), 3 eieren, 200 g paneermeel, verse nootmuskaat, bloem, arachideolie, peper en zout nodig.
  2. Schil de aardappelen, snij ze in mooie gelijke stukken en kook ze volledig gaar in gezouten water. Giet af en zet de aardappelen nog even op het vuur om ze helemaal droog te koken. Roer zodat ze niet aanbranden. Hoe minder vocht, hoe beter je kroketjes.
  3. Pureer de aardappelen met een passe-vite. Zorg dat er geen stukjes meer in zitten en voeg 2 eidooiers toe. Het eiwit gebruiken we later. Kruid met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Roer stevig. Laat de puree goed afkoelen.
  4. Dit is het moment om Gaspard Thienpont te bedanken. Hij is de uitvinder van de Millecroquettes, dé machine om de ideale kroketjes te maken. Heb je die machine niet in huis, gebruik dan een spuitzak met een opening van 3 cm diameter. Spuit in een vlotte beweging de puree op een bebloemd werkblad. Snij in stukjes van 5 centimeter.
  5. Einde 19de eeuw noemen ze aardappelkroketten nog ‘krakerkens van aardappelen’. Tijd dus om voor een krokant korstje te zorgen. Zet drie kommetjes klaar: eentje met de bloem, eentje met de 3 losgeklopte eiwitten en eentje met het paneermeel. Haal de kroketjes achtereenvolgens nauwkeurig door de drie kommetjes en zorg dat ze telkens helemaal bedekt zijn. Alleen zo krijg je de perfecte kroket: smeuïg vanbinnen, krokant vanbuiten.
  6. Verhit de arachideolie in de friteuse tot 180°C. Laat de kroketten vervolgens heel voorzichtig zakken in de olie. Doe er niet te veel tegelijk in, anders kunnen ze openbarsten. Smakelijk!

3x anders

Wil je graag eens een variant maken op de klassieke aardappelkroket? Deze drie suggesties zijn aanraders!

  1. De kleurrijke versie: Vervang de aardappel door pompoen of broccoli om te verrassen met een kleurrijk kroketjes.
  2. De krokante versie: Paneer de kroketjes twee keer voor échte ‘krakerkens’.
  3. De extra feestelijke versie: Meng het paneermeel met lichtgeroosterde amandelschilfers en paneer daar je kroketjes mee.
  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Amandelkroketjes

De lekkerste recepten met aardappelkroketjes:

 

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Rosbief met erwtjes, wortelen en kroketten

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkensgebraad met citroen

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Vegan gebraad

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Stoverij met speculaas

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Griet met spitskool en aardappelpeertjes

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkensrollade met geroosterde wintergroenten

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Kalkoenpotje met dragon en mosterd

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen