Meest recente artikelen

Multifunctioneel: zo kun je een aardappel als bindmiddel gebruiken

Dit is het geheim...

Multifunctioneel: zo kun je een aardappel als bindmiddel gebruiken Artikel

In sommige recepten wordt een aardappel toegevoegd ‘om te binden’. Maar hoe zit dat dan en kán een aardappel als bindmiddel gebruikt worden? Ja hoor, op verschillende manieren.

Een saus binden die net iets te dun is? Of een soepje mooi glad mixen of ietsje minder lopend maken? Simpel: je voegt gewoon een aardappel als bindmiddel toe… De kracht van de patat zit 'm in een niet zo geheim ingrediënt, namelijk: zetmeel.

Zetmeel van de aardappel als bindmiddel

Daarom vind je in de supermarkt ook aardappelzetmeel in het rek, als bindmiddel voor sauzen en co. Net zoals maïszetmeel zorgt het poeder immers voor extra binding van het gerecht. Je lost er gewoon een beetje van op in koud water en voegt het toe aan je saus.

Het maakt wél een verschil of je aardappel- of maïszetmeel gebruikt. Weet je niet welk zetmeel je moet kiezen? Maïszetmeel maakt je soep of saus troebel. Wil je een heldere saus maken, dan ga je beter voor zetmeel van aardappelen.

Een aardappel als bindmiddel

Maar niet alleen aardappelzetmeel is een praktische hulp in de keuken. Het beste bindmiddel heb je vast al in huis… Zo vind je bij soeprecepten vaak ook een aardappel terug in de ingrediëntenlijst. Het is opnieuw het zetmeel van de patatjes dat hier van groot belang is.

Het zorgt ervoor dat de soep mooi gebonden wordt. Dat geldt trouwens ook voor andere zetmeelrijke groenten zoals pompoen of pastinaak. Dankzij het zetmeel krijg je na het mixen een mooi glad soepje.

Kies de juiste soort

Ook in andere gerechten, zoals een gratin dauphinois, doet het zetmeel van de aardappel z'n werk om het gerecht beter te maken. Omdat het de saus bindt, krijg je een stevigere textuur.

Tip: hoe kruimiger of bloemiger de aardappel, hoe meer zetmeel. Het is dan ook erg belangrijk dat je de juiste aardappel kiest voor elk gerecht.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen