Meest recente artikelen

Zo doe je dat: perfect gebakken aardappelen

Met deze tips & tricks kan het niet mislukken!

Zo doe je dat: perfect gebakken aardappelen Artikel

Mmm… de geur van net gebakken aardappelen in de keuken! Maar hoe bak je ze eigenlijk perfect, krokant, goudbruin en smakelijk? Volg deze tips & tricks, en ga aan de slag!

1. Kies de juiste aardappel

En dat is een vastkokende, zoals Charlotte of Nicola. Deze aardappelen slorpen namelijk minder vet op tijdens het bakken, waardoor ze lichter en krokanter worden. Ze worden bij het koken ook minder kruimig en bakken daardoor gaver, zonder kleine brokjes die in de pan rondzwerven.

2. Koken of niet koken?

De aardappelen moeten absoluut gekookt zijn. Laat ze volledig afkoelen voor je ze bakt. Of gebruik een volledig afgekoeld restje gekookte aardappelen van de vorige dag, bijvoorbeeld.

3. Kies je vetstof

Boter? Olie? Voor een perfect bakresultaat combineer je ze. De vetstof moet namelijk flink heet worden, en dat lukt niet met alleen boter, die verbrandt te snel. Maar olie geeft dan weer niet die unieke baksmaak van boter. Allebei gebruiken dus: olie voor de hitte en krokante aardappelen, boter voor de lekkere smaak.

4. En nu de pan in

Kies een grote pan, het is de bedoeling dat alle aardappelen in één laag naast elkaar liggen, zodat ze allemaal een korstje kunnen krijgen. Leg ze er voorzichtig in op het moment dat de vetstof heet is, maar de boter nog niet bruin. Laat de aardappelen ongeveer 10 minuten rondom bakken.

Extra tip: schud niet de hele tijd met de pan, zo bakken de aardappelen gewoon trager. Het is beter ze rustig onaangeroerd een korstje te laten krijgen en ze dan om te scheppen om ze rondom krokant te bakken.

Wist je dat je gebakken aardappeltjes ook in de oven kunt klaarmaken? Kook ze op dezelfde manier beetgaar en leg ze in een ovenschaal of braadslee. Schep er wat olie door en zet ze 1 uur in de oven, op 200°C.

5. En dan (eventueel) een smaakje erbij

Nodig is dat niet, want je aardappelen hebben nu al veel smaak van zichzelf. Wil je ze iets extra's meegeven, dan kun je ze kruiden met zeezout, peper of paprikapoeder. Ook wat gesnipperde sjalot, fijngehakte peterselie of andere verse kruiden zijn perfecte smaakmakers.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen