Meest recente artikelen

Aardappel en prei: de basis voor de beste soep

Topduo

Aardappel en prei: de basis voor de beste soep Artikel

Heel veel recepten vertrekken van deze basis. Maar ook zonder al te veel extra ingrediënten maak je van aardappel en prei een heerlijke soep. Van simpele preisoep tot vichyssoise, de Franse gazpacho.

Prei + aardappel: gezond soepje

De belangrijkste reden om soep te eten is natuurlijk dat ze lekker is. Op de tweede plaats komt toch dat ze vaak heel gezond is. Zeker soep op basis van aardappel en prei. Aardappelen zitten bijvoorbeeld propvol vitamine C en vitamine B6. De vezels helpen bovendien je gewicht in balans houden.

Prei houdt dan weer je hart in topconditie. De antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade door bijvoorbeeld zonlicht of luchtvervuiling. Het foliumzuur hebben we nodig om rode bloedcellen aan te maken en voor de werking van de zenuwen. Bovendien kan je lichaam het zelf niet aanmaken. Oplossing: veel preisoep eten!

Goedkoop, vegan en diepvriesproof

Een klassieke soep met prei en aardappel is simpel maar vaak net wat je nodig had. Aardappel en prei zijn bovendien budgetproof. Het basisrecept is trouwens volledig plantaardig, ook vegans doen er dus hun voordeel mee.

In ons succesrecept voor preisoep zit enkel het wit verwerkt. Gooi het groen van de prei niet weg! Daar zitten namelijk net de meeste vitaminen in. Je kunt het gerust voor een andere soep gebruiken. Heb je soep over? Preisoep kun je heel makkelijk bewaren!

De Franse gazpacho

Mag het wat anders zijn? De klassieke preisoep is heerlijk om mee op te warmen tijdens de winter. 's Zomers kun je dan weer voor een echte vichyssoise gaan. Dat is een klassieke Franse soep met aardappel, prei en room. Ze wordt traditioneel koud geserveerd en is net zoals een gazpacho ideaal op een hete zomerdag.

Vichy – New York

Soep met prei en aardappel is immers een basisgerecht uit de Franse keuken. Al in de eerste Franse kookboeken stonden recepten voor een eenvoudige potage à la parmentier, ofwel: soep met prei en aardappel. Maar de vichyssoise ontstond niet helemaal in Frankrijk…

Toen chef Louis Félix Diat van Vichy naar Amerika verhuisde nam hij immers het soeprecept van zijn maman mee over de oceaan. In 1911 zette hij zijn eigen – koude – versie op het menu van het New Yorkse Ritz-Carlton Hotel. De vichyssoise was geboren!

10 x soep met aardappel en prei

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen