Meest recente artikelen

Eiwitrijke voeding: dit zet je het best op het menu

Extra portie proteïne

Eiwitrijke voeding: dit zet je het best op het menu Artikel

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof die iedereen nodig heeft. Met deze eiwitrijke ingrediënten en recepten zorg je voor een evenwichtige voeding.

Eiwit is een essentiële voedingsstof met verschillende functies. Je lichaam gebruikt het om weefsel, cellen en spieren op te bouwen, maar ook om hormonen en antilichamen aan te maken. Iedereen heeft dus baat bij een eiwitrijke voeding.

Wat is eiwitrijke voeding?

Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwitten, maar het ene al wat meer dan het andere. Vlees bevat het meeste eiwit, wel 20 tot 30%, maar te veel vlees eten is om andere redenen dan weer niet zo gezond. Gelukkig bestaan er proteïnen van dierlijke en plantaardige oorsprong. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, gevogelte, vis en schelpdieren, melkproducten, kaas en – uiteraard – eieren. Plantaardige eiwitten vind je vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten, soja, tofu en tempeh.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Belangrijk is dat je de inname van eiwitrijke voeding mooi over de dag spreidt, dus al van bij het ontbijt. Voor de meeste mensen volstaat een dagelijkse dosis van 0,83 gram eiwit per 1 kilogram lichaamsgewicht. Of: ±50 g voor de doorsnee vrouw, ±55 g voor de gemiddelde man. Daar kom je makkelijk vanzelf aan via een evenwichtig voedingspatroon. Sommige groepen kunnen wat meer eiwitten gebruiken, zoals vegetariërs,veganisten, kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Eiwitrijke voeding na het sporten

Beoefen je duursporten of doe je aan krachttraining dan helpt wat extra proteïne op specifieke tijdstippen tijdens het trainen voor de spieropbouw. Ook de spierafname bij het ouder worden kan ermee getemperd worden. Een extra portie van 15 tot 25 gram binnen het halfuur na de training helpt je spierherstel. Proteïneshakes zijn dan misschien populair bij sporters maar eigenlijk kan een potje yoghurt, smoothie met zuivel, wat kipfilet, een ei of portie nootjes al volstaan.

Gezond gewicht

Eiwitrijke voeding kan ook belangrijk zijn voor wie overgewicht heeft. Het eiwitgehalte heeft helemaal geen invloed op het aantal calorieën van een product. Maar: eiwit geeft sneller een verzadigd gevoel waardoor je minder gaat eten. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je minder snel spierweefsel verliest bij het afvallen. Spieren verbruiken immers meer energie dan vetweefsel, zo kun je beter je gewenste gewicht behouden.

30 recepten voor de lekkerste eiwitrijke voeding

Gezond en gevarieerd eten is sowieso een goed idee én de beste manier om voldoende eiwitten in te slaan. Deze gerechten maak je met eiwitrijke ingrediënten. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen