Welke peulvruchten zijn er en wat maak je ermee klaar?
Prima peultjes
Ze zijn gezond, voedzaam en erg lekker. Maar welke peulvruchten zijn er? En waarvoor gebruik je ze? Onze favorieten op een rij.
Peulvruchten zoals bonen, gedroogde erwten en linzen staan standaard in onder meer de Italiaanse voorraadkast. Ze vormen al eeuwen de basis van armere keukens. Ze zijn niet alleen budgetvriendelijk, maar bevatten ook veel eiwitten, vezels en ijzer. De ideale vleesvervangers! Maar welke peulvruchten zijn er zo allemaal?
Peulvruchten: enkele weetjes
• Peulvruchten rijpen aan de plant tot de peul barst en de vruchtjes binnenin drogen. Je kunt ze nadien weken en koken voor je ze verwerkt in tal van gerechten.
• De meeste peulvruchten bevatten veel eiwitten, waardoor ze een ideale toevoeging zijn in een vegetarisch eetpatroon. Daarnaast bevatten ze ook nog veel vitamines en mineralen en verlagen ze zelfs je cholesterol.
Soorten peulvruchten
Grofweg zijn er drie soorten peulvruchten: bonen, linzen en erwten.
Bonen
Gedroogde bonen zijn superveelzijdig. Week ze eerst een nacht in water. Je kunt ze lang (zelfs onbeperkt) bewaren en ze hebben een volle smaak. Die smaak komt helemaal tot z’n recht als je de bonen na dat nachtje weken kookt in een bouillon. Als het sneller moet gaan, kun je bonen ook in blik kopen. Spoel ze altijd goed voor gebruik.
Borlottibonen
De klassieke Italiaanse boontjes die perfect passen in soepen en pasta’s. De bonen behouden hun textuur na het koken en zijn vol en romig van smaak. Ze zijn herkenbaar aan hun rood gevlekte velletje, dat patroon verdwijnt helaas tijdens het koken. Ze smaken een beetje zoet en nootachtig en behouden een toffe bite. Laat de borlottibonen 12 uur weken en meng ze dan onder een salade of risotto.
Cannellinibonen
Familie van de witte boontjes, maar iets groter van formaat. De ideale boontjes om te pureren tot een smeuïge puree of dip.
Flageolets
Flageolets zijn familie van de sperzieboon. Ze zijn minder melig dan witte bonen en hebben een verfijnde smaak.
Calypsobonen
Deze bruinrood met wit gevlekte boontjes zijn vol, romig en nootachtig van smaak en een echte eyecatcher in je salade.
Sojabonen
Sojabonen worden vaak verwerkt in drankjes, saus of tofu. Maar verse sojabonen zijn ook heel lekker in een stoofpotje of geroosterd in de oven. Dan smaken ze een beetje naar pindanoten. Bovendien zitten ze boordevol eiwitten. Hun piepjonge variant ken je als edamameboontjes.
Zwarte bonen
Zwarte bonen smaken een beetje naar champignons en worden vooral veel gebruikt in de Latijns-Amerikaanse keuken. Zo spelen ze de hoofdrol in het Braziliaanse nationale gerecht feijoada. Een stoofpotje van zwarte bonen met verschillende soorten vlees. Probeer ze zeker ook eens in een zwarte bonenburger.
Rode bonen
Rode bonen of nierbonen danken hun naam aan hun vorm. Zonder twijfel ken je ze van chili con carne. Wat je wellicht niet wist, is dat ze giftig zijn als je ze niet eerst laat weken en vervolgen minstens 10 minuten laat doorkoken.
Mungbonen
Van deze mooie groene boontjes wordt tegenwoordig al eens pasta gemaakt. Maar ze spelen ook de hoofdrol in het Indische gerecht dahl, een kruidige bonenschotel.
Linzen
Gedroogde linzen zijn vaak het snelst klaar van alle peulvruchten. Al moeten sommige soorten ook op voorhand geweekt worden.
Belugalinzen
Net zoals bij kaviaar vormt de term ‘beluga’ bij bonen bijna een kwaliteitslabel. Het zijn de fijnste van alle bruine linzen en bij het koken worden ze glanzend zwart. Ze zijn iets verfijnder en nootachtiger van smaak.
Groene linzen
Linzen hoef je niet vooraf te weken, maar kook je gaar in 15 tot 45 minuten. Groene linzen zijn iets pittiger van smaak en vaster van structuur dan de rode variant. Dat maakt ze ideaal voor een salade of als bijgerecht. Een bekende naam onder de groene linzen is ‘du Puy’. Groene Castellucciolinzen zijn dankzij hun rijke aardse smaak heel populair in de typische keuken uit Umbrië. Ze zijn snel klaar en behouden hun vorm tijdens het garen.
Rode linzen
Handig, want snel klaar. De schil van deze mild smakende linzen wordt immers verwijderd en de zaadjes worden gehalveerd. Je hoeft ze niet op voorhand te weken. Uitermate geschikt voor soepen en stoofpotjes.Met hun prachtige kleur, zoetere smaak en papperige textuur zijn rode linzen ideaal voor curry’s, soepen en tomatensauzen of als basis voor een linzenburger.
Gedroogde erwten
Spliterwten
Deze erwten vind je ook vaak in onze keuken terug. Wanneer erwten aan de plant drogen en het velletje of de zaadlijst verwijderd wordt, vallen ze uit elkaar en worden ze spliterwten. Ze hebben dan een vlakke en een bolle kant. Ze hoeven niet te weken en zijn snel gaar, maar verliezen wel hun vorm tijdens het koken. Ideaal voor puree en een gladde erwtensoep zonder velletjes.
Kikkererwten
De laatste jaren steeds populairder, dankzij de opkomst van de Midden-Oosterse keuken. Tenzij je ze in blik koopt, moet je ze ruim van tevoren weken, zo’n 24 uur. Dankzij hun boterachtige textuur en nootachtige smaak zijn ze ideaal voor bijvoorbeeld dipsauzen. Van kikkererwten maak je hummus of falafel. Geweekt en gekookt zorgen ze ook voor een fijne nootachtige verrassing in slaatjes en stoofpotjes. Ook geroosterd zijn ze heel erg lekker.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!