Meest recente artikelen

Welke peulvruchten ken jij?

Prima peultjes

  • Deel dit artikel:
Welke peulvruchten ken jij? Artikel

Ze zijn gezond, voedzaam en erg lekker: onze favoriete peulvruchten op een rij.

Peulvruchtenweetjes

• Peulvruchten rijpen aan de plant tot de peul barst en de vruchtjes binnenin drogen. Je kunt ze nadien weken en koken voor je ze verwerkt in tal van gerechten. Lees er hier meer over.
• De meeste peulvruchten bevatten veel eiwitten, waardoor ze een ideale toevoeging zijn in een vegetarisch eetpatroon. Daarnaast bevatten ze
ook nog veel vitamines en mineralen en verlagen ze zelfs je cholesterol.

Soorten

Calypsobonen
Deze bruinrood met wit gevlekte boontjes zijn vol, romig en nootachtig van smaak en een echte eyecatcher in je salade.

Sojabonen
Sojabonen worden vaak verwerkt in drankjes, saus of tofoe. Maar verse sojabonen zijn ook heel lekker in een stoofpotje of geroosterd in de oven. Dan smaken ze een beetje naar pindanoten. Bovendien zitten ze boordevol eiwitten. Hun piepjonge variant ken je als edamameboontjes.

Zwarte bonen
Zwarte bonen smaken een beetje naar champignons en worden vooral veel gebruikt in de Latijns-Amerikaanse keuken. Zo spelen ze de hoofdrol in het Braziliaanse nationale gerecht ‘feijoada’. Een stoofpotje van zwarte bonen met verschillende soorten vlees. Probeer ze zeker ook eens in een zwarte bonenburger.

Rode bonen
Rode bonen of nierbonen danken hun naam aan hun vorm. Zonder twijfel ken je ze van chili con carne. Wat je wellicht niet wist, is dat ze giftig zijn als je ze niet eerst laat weken en vervolgen minstens 10 minuten laat doorkoken.

Mungbonen
Van deze mooie groene boontjes wordt tegenwoordig al eens pasta gemaakt. Maar ze spelen ook de hoofdrol in het Indische gerecht dahl, een kruidige bonenbrij.

Groene spliterwten
Wanneer erwten aan de plant drogen en het velletje of de zaadlijst verwijderd wordt, vallen ze uit elkaar en worden ze spliterwten. Ze hebben dan een vlakke en een bolle kant. Ideaal voor een gladde erwtensoep zonder velletjes.

Belugalinzen
Net zoals bij kaviaar vormt de term ‘beluga’ bij bonen bijna een kwaliteitslabel. Het zijn de fijnste van alle bruine linzen en bij het koken worden ze glanzend zwart. Ze zijn iets verfijnder en nootachtiger van smaak.

Groene linzen
Linzen hoef je niet vooraf te weken, maar kook je gaar in 15 tot 45 minuten. Groene linzen zijn iets pittiger van smaak en vaster van structuur
dan de rode variant. Dat maakt ze ideaal voor een salade of als bijgerecht. Een bekende naam onder de groene linzen is ‘du Puy’.

Rode linzen
Met hun prachtige kleur, zoetere smaak en papperige textuur zijn rode linzen ideaal voor curry’s, soepen en tomatensauzen of als basis voor een linzenburger.

Borlottibonen
Deze witte bonen met rode tekening zijn prachtig, maar worden helaas helemaal bruin als je ze kookt. Ze smaken een beetje zoet en nootachtig en behouden een toffe bite. Laat de borlottibonen 12 uur weken en meng ze dan onder een salade of risotto.

Kikkererwten
Van kikkererwten maak je hummus of falafel. Geweekt en gekookt zorgen ze ook voor een fijne nootachtige verrassing in slaatjes en stoofpotjes. Ook geroosterd zijn ze heel erg lekker.

Flageolets
Flageolets zijn familie van de sperzieboon. Ze zijn minder melig dan witte bonen en hebben een verfijnde smaak.

Lees ook …

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen