Meest recente artikelen

Skyr, Grieks, Turks: elk land z'n soort yoghurt, en dit maak je ermee…

En: zo maak je zelf labneh

Skyr, Grieks, Turks: elk land z'n soort yoghurt, en dit maak je ermee… Artikel

Skyr, Grieks of Turks: elk land heeft z’n eigen soort yoghurt. Gelukkig maar, want elke variant komt goed tot z’n recht in andere recepten. Ontdek de verschillen en wat je ermee kan doen. Zelf labneh maken, bijvoorbeeld.

Welke soort yoghurt?

Griekse yoghurt. Volgens Yotam Ottolenghi zou er áltijd een grote pot Griekse yoghurt in je koelkast moeten staan. Heerlijk in een frisse saus, een zalig zoet dessert of een hartverwarmende soep. Deze soort yoghurt bevat meer vet en calorieën dan gewone volle. Er wordt immers room aan toegevoegd, waardoor hij gemiddeld 10% vet bevat. Daardoor kun je deze soort yoghurt scheppen en gebruiken om zure room of crème fraîche te vervangen. Bovendien schift deze yoghurt niet: ideaal voor warme bereidingen!

Turkse yoghurt is ook dikker en lijkt erg op Griekse yoghurt. Deze soort yoghurt verschilt wel erg van merk tot merk. Het etiket biedt gelukkig duidelijkheid. Ook ayran komt uit Turkije. Dat is een drank van yoghurt, gemengd met water en zout.

IJslandse skyr lijkt op kwark. Skyr is een erg stevige soort yoghurt en gekend om het hoge eiwitgehalte.

Labneh is de stevige yoghurt die vaak als dip op mezzeschotels verschijnt in Libanon en het Midden-Oosten. In Nederland heet deze yoghurt hangop. Net zoals labneh wordt hij namelijk ‘opgehangen’ om te laten uitlekken.

Roer- of standyoghurt?

De naam verklapt het al. Roeryoghurt wordt tijdens het proces geroerd om ‘m vloeibaar te maken. Een andere naam is daarom schenkyoghurt. Standyoghurt wordt niet geroerd, maar rijpt in de verpakking. Zo wordt deze yoghurt dik.

soort yoghurt

Zelf labneh of hangop maken?

Schep volvette yoghurt in een propere kaas- of theedoek. Laat hem minstens 4 uur (of een hele nacht) uitlekken boven een diepe kom in de koelkast. Het uitlekken kan op twee manieren.

Leg de gevulde doek in een zeef die op de kom past. Of knoop het doek dicht om de achterkant van een houten lepel en leg die horizontaal boven op de kom. Op die manier ontstaat er een afstand met de bodem waardoor het vocht (de wei) makkelijker uit het doek kan lekken. Zo wordt de yoghurt steviger.

Verrassende recepten voor elke soort yoghurt

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!