Meest recente artikelen

Daarom is het mediterrane dieet zo gezond!

Gezond genieten

Daarom is het mediterrane dieet zo gezond! Artikel

Mediterraans eten is niet alleen geweldig lekker, het mediterrane dieet zou ook erg gezond zijn. Zet jij voortaan ook wat vaker vis met groentjes op het menu?

Wat is het?

Het mediterrane dieet bestaat vooral uit veel groenten, fruit, bonen, noten, volkoren brood en pasta, vis, wit vlees en melkproducten, zoals yoghurt en kazen. Het is de combinatie van die dingen die zorgt voor een gebalanceerd, gezond eetpatroon. Focus je dus niet op een bepaalde subcategorie. In de mediterraanse keuken wordt er ook veel gebruik gemaakt van olijfolie. Die onverzadigde vetten in olijfolie, maar ook in noten en witte vis, zijn gezond.

Waarom is het gezond?

Verschillende onderzoeken zijn positief over het mediterrane dieet. Het dieet zou bijvoorbeeld bevordelijk zijn voor mensen met diabetes, hoge cholesterol of hoge bloeddruk. Deze manier van eten zou zelfs je geheugen kunnen verbeteren en depressies tegengaan. Het zou de combinatie van de verschillende aspecten van het dieet zijn die het gezond maken. Dit zou dus een betere manier van eten zijn dan te focussen op specifieke 'superfoods' of dan bepaalde categorieën, zoals suikers, volledig uit te sluiten.

Door een extra lepeltje olijfolie toe te voegen aan een ongezonde maaltijd, ga je dus niet plots gezonder worden. Olijfolie combineren met veel groenten, mager vlees en volkoren pasta kan dan wel weer wonderen doen voor je gezondheid. De mediterrane keuken zorgt dus voor een goede balans.

In januari 2019 werd het mediterrane dieet uitgeroepen tot 'Beste dieet voor 2019' door U.S. News & World Report. het DASH-dieet haalde de tweede plaats, gevolgd door 'flexitarische' voeding.

De allerlekkerste recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen