Meest recente artikelen

Slank op restaurant: 10 tips om er 100% van te blijven genieten

Licht uit eten: het kan!

Slank op restaurant: 10 tips om er 100% van te blijven genieten Artikel

Slank op restaurant? Jawel, je kunt ook lief zijn voor je lijn én 100% blijven genieten. Tien tips voor slimme keuzes zonder de eetpret te bederven.

Wie slank en gezond wil eten, vindt op restaurant gaan vaak een uitdaging. Zoveel lekkere verleidingen op de kaart! Maar met deze tips lukt het je vast om verantwoorde keuzes te maken en tegelijk voor de volle 100% te genieten!

Slank genieten op restaurant: 10 tips

Van een gezellig etentje moet je ten volle kunnen genieten, vinden wij toch. Maar wie graag verantwoorde keuzes maakt, kan zeker ook lekker én slank eten vinden op restaurant. Je hoeft daarbij niet élke tip af te vinken. Kies wat jou haalbaar lijkt zonder in te boeten aan smaak. Heb je echt ontzettend veel zin in die dame blanche, ga er dan vooral voor.  Stel je prioriteiten en skip dan bijvoorbeeld het broodmandje.

1 Niet alles hoeft slank op restaurant

Ga je uitgebreid tafelen, zorg dan voor evenwicht. Neem je een gerecht dat wat vetter, zoeter of zwaarder is, hou de andere gangen dan lichter. Dus geen kaaskroket, steak friet én tiramisu achter elkaar. Maar: eet je het hele jaar door al gezond en slank, dan zal één serieuze uitspatting op restaurant heus het verschil niet maken. 

2 Vertrek niet met honger

De hele dag vasten ('sparen') voor je op restaurant gaat, is geen goed idee. Wanneer je met reuzenhonger aan tafel gaat, is de kans groot dat je je effectief op dat broodmandje stort of laat verleiden tot minder verstandige keuzes. Steekt de honger toch voortijdig de kop op, eet dan een eiwitrijke snack. Eiwitten werken namelijk vullend en spieropbouwend. Een hardgekookt ei, wat kippenwit, een handje amandelen of geroosterde kikkererwten is perfect.

3 Check het menu op voorhand

Bekijk het menu vooraf. Haast elk restaurant heeft een online menukaart, zodat je al op voorhand kunt kijken welk gerecht het meest gezond of slank is. De kans is dan ook minder groot dat je je keuze laat beïnvloeden door je tafelgenoten. En, tenzij je een ijzeren discipline hebt: probeer weg te blijven van all-you-can-eat-restaurants en buffetten.

4 Blijf kritisch

Vegetarische gerechten zijn vaak rijk aan groente, en dus een gezondere keuze. Maar blijf kritisch. Een salade geitenkaas is natuurlijk lichter dan steak friet. Pasta met room bevat echter veel meer calorieën dan gepocheerde tarbot met seizoensgroenten. Bovendien geeft enkel groente niet altijd een verzadigd gevoel. Eet er dus voldoende eiwitten bij. Ga voor een soepje als voorgerecht en kies als hoofdgerecht gegrilde vis of kip met een gezonde salade.

5 Dubbele starter

Voorgerechten zijn vaak minder riant dan het hoofdgerecht. Hou je het graag wat lichter, neem dan twee voorgerechten in plaats van een voor- en hoofdgerecht. Zo eet je kleinere porties, maar hoef je niet op je kin te kloppen. Je kunt eventueel om extra groenten vragen.

6 Vraag de saus apart

Het ene sausje is het andere niet, het aantal calorieën kan namelijk sterk verschillen. Als je de saus in een potje naast je bord ziet, kun je de hoeveelheid beter inschatten, en vooral: je kiest zelf hoeveel je ervan wil eten. Vraag de saus dus steeds apart. Hetzelfde geldt voor dressing en vinaigrette, chocoladesaus of slagroom (we wéten dat je die dame blanche intussen besteld hebt).

7 Kies vis of kip

Vis is een gezonde en slimme optie als je licht wil eten. Maar ook kip is een uitstekende keuze. Let niet alleen op het sausje, maar ook op de bereidingswijze. Gegrilde, gestoomde of gepocheerde kip is het slankst. Dat geldt ook voor ander vlees: een gegrilde steak natuur kan prima.

8 Drink genoeg water

Voldoende hydrateren is altijd belangrijk, dus ook aan tafel. Wissel alcohol daarom af met water. En hoewel er ook slankere cocktails bestaan, is een glas cava of champagne minder calorierijk om mee te aperitieven. Bij de maaltijd is een droge witte wijn is de slankste keuze, althans wat alcohol betreft.

9 Deel je dessert

Sorbet of fruit is alvast het lichtst als nagerecht. Maar als vooruitziende zoetekauw heb je je voorgerecht wellicht ingeruild voor de optie dessert (daar is die dame blanche eindelijk).

Toch niet? Vraag dan of je tafelgenoten een dessert willen delen. Tel je calorieën, skip dan liever de lijst met speciale koffie en sluit je diner af met een kruidenthee: zero calorieën én goed voor de vertering.

10 Durf te vragen

Wees niet bang om te vragen wat je echt wilt. Op restaurant zijn ze gewend aan klanten met intoleranties en speciale dieetwensen dat ze jouw vraag naar een slank alternatief niet zo gek vinden. Bovendien hoef je je niet te verantwoorden als je liever aardappelen wil dan friet. Je betaalt er toch ook voor?

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen