Meest recente artikelen

Zijn paddenstoelen even voedzaam als vlees?

Vleesvervanger of niet?

Zijn paddenstoelen even voedzaam als vlees? Artikel

In vegan of vegetarische gerechten worden onder meer portobello’s en oesterzwammen vaak gebruikt als vleesvervanger. Lekker! Maar zijn paddenstoelen ook echt even voedzaam als vlees? Dit denkt Karolien Olaerts erover.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: zijn paddenstoelen even voedzaam als vlees?

Het antwoord van Karolien

"Paddenstoelen hebben iets dat aan vlees doet denken. Ze hebben een ietwat 'chewy' textuur en een umamismaak die maakt dat ze in recepten als eens gebruikt worden om vlees te imiteren. Zo heb ik zelf ook een recept voor champignonragout, geïnspireerd op klassieke wild­ragouts."

Vleesvervanger of niet?

"Toch kun je ze op vlak van voedingswaarden niet als een vleesvervanger beschouwen. Paddenstoelen zijn voedzaam en passen zeker en vast binnen een gevarieerd eetpatroon. Ze bevatten echter te weinig eiwit, te weinig ijzer en geen vitamine B12. Daardoor vormen ze geen volwaardig alternatief voor vlees.

Een vleesvervanger bevat doorgaans minstens 10 gram eiwit per 100 gram. Voor klassieke champignons komt dat op slechts 2,5 gram per 100 gram."

Quorn

"Misschien komt de verwarring door het product Quorn? Quorn is gemaakt van mycoproteïne. Dat is een eiwitrijke schimmel – champignons zijn immers ook schimmels. De voedingswaarden van de verschillende producten varieert. Over het algemeen vind ik Quorn wel een heel geschikte vleesvervanger."

Zin gekregen in paddenstoelen, zonder vlees?

Probeer deze vegetarische recepten van Libelle Lekker! Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen