Meest recente artikelen

Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap? Artikel

Je weet dat je tijdens je zwangerschap op je voeding moet letten. Toxoplasmose en Listeriose zijn de twee termen waarover je voor je zwangerschap wellicht nog nooit had gehoord. Wat is dat nu eigenlijk?

Listeriose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Listeria monocytogenes. Een Listeria-infectie is schadelijk voor de foetus. Gezien de gevolgen voor de foetus is preventie tijdens je zwangerschap van groot belang.

Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals het type brie, camembert, roquefort kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Dat type kazen vermijd je dus beter als je zwanger bent. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van. Maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Als de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal op de verpakking 'au lait cru'.

Zachte (room)kaasjes, feta, boerenkaas en Franse kaassoorten die van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt kun je wél gebruiken.

Ook in andere rauwe producten zoals rauwe groente, kip, vis en vlees kan bij lang bewaren listeria in de koelkast groeien. Bewaar deze producten dus zo kort mogelijk en koop ze liever extra vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Rauwe melk van de boerderij moet echter voor gebruik gekookt worden.

Enkele tips

  • Let erop dat je voedsel goed verhit is en bewaar het niet te lang na de bereiding.
  • Groenten en vlees dien je apart te bereiden. Tussen twee bereidingen neem je ofwel een nieuw mes en een nieuwe snijplank, of maak je het gebruikte mes en de snijplank elke keer weer schoon.
  • Als zwangere vrouw ben je best extra waakzaam op de houdbaarheidsdatum van vers bereid voedsel of voorverpakte producten.
  • Vermijd rauwe melk en producten uit rauwe melk zoals sommige zachte kazen (zie hierboven). Kies voor harde kazen of smeltkazen. Lees steeds goed het etiket: wanneer de kaas gemaakt werd met gepasteuriseerde melk, is er geen enkel risico.
  • Wees alert bij paté, koude kip, schimmelkazen, voorverpakte salades, rauwe vis en schaaldieren.
  • Zorg voor een goede hygiëne tijdens het koken. Was je handen.

Met dank aan Zappybaby.be

Meer tips over voeding tijdens je zwangerschap?

>> Tips voor een gezonde en gevarieerde voeding, voor jou en je baby'tje

>> Zwanger (worden)? Neem foliumzuur!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen