Meest recente artikelen

6 redenen om elke week een dag zonder vlees in te plannen

't Is makkelijker dan je denkt!

6 redenen om elke week een dag zonder vlees in te plannen Artikel

Heb jij onlangs ook besloten om wat minder vlees te gaan eten, of overweeg je het al een tijdje? Wij hebben 6 redenen die je vertellen waarom dat een uitstekend idee is.

1. Het milieu draagt er de vruchten van

De vleesindustrie is jammer genoeg een echte vijand van het milieu. Enkele schokkende cijfers: een vijfde van de totale broeikasuitstoot is afkomstig van vleescomsumptie, voor de productie van 1 kilogram rundvlees is 15.000 liter water nodig en veeteelt is verantwoordelijk voor 17% van de ontbossing van het Amazonewoud. Door een dag per week vegetarisch te eten, help je die negatieve gevolgen voor de planeet aan te pakken.

2. Je portemonnee profiteert mee

Vegetarisch eten duur? Helemaal niet. Chique kazen en bepaalde vleesvervangers kunnen prijzig zijn, maar bonen, linzen en eieren zijn dat bijvoorbeeld niet. Als je trouwens kiest voor seizoensgroenten, kun je de kosten nóg meer drukken!

3. Het is goed voor je lijn

Op gewicht blijven en zelfs afvallen lukt prima met een vezelrijk dieet. En raad eens waar nu net géén vezels in zitten? Juist: vlees. Vervang je biefstuk eens door vezelrijke alternatieven als rauwe groentjes, linzen en peultjes, en je gewicht zal er positief door beïnvloed worden.

4. Je helpt mee aan een betere voedselverdeling

Het vee dat gebruikt wordt voor de vleesindustrie, moet natuurlijk eten krijgen: voor een kilo rundvlees is meer dan 10 kilo graan nodig. Als we met z'n allen minder vlees gaan eten, komt dat graan ter beschikking van mensen die het hard nodig hebben.

5. Je krijgt er energie van

Groenten, volkoren graanproducten en peulen zijn een prima bron van complexe koolhydraten, die de motor van je lichaam op gang brengen én houden. Heel wat vleesproducten zijn daarentegen slecht voor je cholesterol en bevatten vet dat er onrechtstreeks voor zorgt dat je spieren niet de zuurstof krijgen die ze nodig hebben.

6. Je leeft er langer door

Mensen die regelmatig vegetarisch eten, hebben minder kans op beroertes en hartproblemen en ziektes als kanker en nierfalen. Ze hebben ook een betere cholesterol en een derde minder kans op alzheimer!

(Bronnen: evavzw.be en donderdagveggiedag.be)

Probeer deze heerlijke veggierecepten eens:

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen