Hoeveel zout mag je eten per dag?
Goede vraag!
De gemiddelde Belg eet dagelijks dubbel zoveel zout als aanbevolen, vaak zonder het te beseffen. Hoeveel zout mag je per dag eten volgens de Hoge Gezondheidsraad en waar zit het meeste zout in? We leggen het uit én geven tips om je zoutinname te beperken zonder aan smaak te verliezen.
"Naast suiker en vet is zout de derde stof die onze eetlust stimuleert", weet Staf Henderickx, huisarts en auteur van het boek 'Dit slik ik niet meer'. Zout is dus niet alleen een smaakmaker, maar prikkelt ook onze goesting om te blijven eten én drinken. "Van te veel zout krijg je ook sneller dorst. Een cafébaas weet waarom hij gratis zoute nootjes serveert." (lacht)
Toch heeft ons lichaam zout nodig. "Dagelijks volstaat 1 tot 3 gram zout", zegt Henderickx. Maar daar zitten we ver boven: gemiddeld eten we 10 tot 12 gram zout per dag. Slechts een fractie daarvan komt uit het zoutvaatje. "Maar liefst 80 procent komt uit ultrabewerkte voedingsmiddelen." Vooral brood, kaas, vleeswaren, pizza's en kant-en-klare sauzen zijn de grote boosdoeners.
De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. "Als je niet vers kookt, is dat moeilijk haalbaar", besluit Henderickx. En dat is niet zonder gevolgen. Een te hoge zoutinname verhoogt het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. "Vooral als je al een hoge bloeddruk hebt, is een zoutreductie tot maximaal 5 gram per dag zeker aangewezen", benadrukt Henderickx. Het goede nieuws? Kruiden mag je wél onbeperkt gebruiken. Je hoeft dus zeker niet aan smaak in te boeten!
Heb jij ook een vraag over voeding en gezondheid? Mail naar lekker@libelle.be. Wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle Lekker.