Meest recente artikelen

Granen en zaden om mee te koken en te bakken

Gezond

Granen en zaden om mee te koken en te bakken Artikel

Quinoa is hip, maar ken je amarant en boekweit al? Ontdek deze en enkele andere granen en zaden zodat je voor nog meer variatie en vitamines kan gaan in je dagelijkse kost.

 1. Amarant
  Na quinoa is amarant dé hit uit Zuid-Amerika. De zaadjes smaken lichtzoet en zijn daarom ideaal om in je ontbijt of dessert te verwerken. Koop ze gepoft of puur natuur en kook ze zelf. Doen, want het zijn echte energiebommetjes!
 1. Boekweit
  In Azië is boekweit een vaste waarde, omdat het als basis voor verschillende deegwaren – zoals sobanoedels – wordt gebruikt. Het lijkt op graan maar is eigenlijk een zaadje dat familie van rabarber en zuring is. Kook en gebruik in salades of haal boekweitmeel in huis voor boekweitpannenkoekjes.
 1. Bulgur
  Even uitgekeken op couscous? Ga eens voor het vezelrijke bulgur dat eveneens van tarwe wordt gemaakt. De tarwe wordt gekookt, gedroogd en gebroken waardoor het eindresultaat – bulgur – extra lang meegaat. De nootachtige smaak past prima bij salades en grillades.
 1. Snelkooktarwe
  Je kan snelkooktarwe vergelijken met snelkookrijst. Beide worden gemaakt met voorgekookte tarwe (of rijst) zodat je tarwe in 20 minuten gaar is. Dankzij de neutrale smaak past snelkooktarwe in bijna elk gerecht, hartig of zoet.
 1. Spelt
  Net als bulgur heeft spelt een nootachtige smaak. Het oergraan is afkomstig uit het Midden-Oosten en is niet glutenvrij (in tegenstelling tot wat velen denken), maar bevat wel andere gluten dan gewone tarwe. Week de granen voor gebruik, tenzij je voorgekookte spelt of spelbloem koopt. Ideaal om brood en gebak mee te maken.
 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen