Meest recente artikelen

Is eieren eten gezond, of toch niet?

Hoe zit dat nu?

Is eieren eten gezond, of toch niet? Artikel

Verhalen over hoge cholesterol en tegenstrijdige boodschappen over hoeveel eitjes je per week mag eten. Een mens zou van minder gaan twijfelen. Is eieren eten gezond of niet?

Om je meteen gerust te stellen: ja, eieren eten is gezond. Natuurlijk geen 5 per dag, maar ze maken deel uit van een evenwichtige voeding. Zo hebben ze een gunstige invloed op onder meer je hersenen, spieren en immuunsysteem. Eieren bevatten inderdaad veel cholesterol. Als je geen aanleg hebt voor hart- en vaatziekten of verhoogde cholesterol heeft dat echter geen gevolgen voor je gezondheid.

Waarom is eieren eten gezond?

Sterke spieren

Eieren bevatten veel eiwitten. Deze helpen bij de opbouw en het herstel van spierweefsel. Ze zijn essentieel om spiermassa op te bouwen na het sporten. Of om je spieren te behouden. Ondanks het lage aantal calorieën (ongeveer 80 kcal per ei), geeft een ei je een verzadigd gevoel. Prima als je je gewicht onder controle wil houden. Eieren zijn trouwens een prima vleesvervanger.

Beter brein

Daarnaast bevatten eieren choline. Dat is een essentiële voedingsstof voor je zenuwstelsel. Het beïnvloedt je humeur en geheugen. Zo kan choline het je brein beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Het stofje is tevens belangrijk voor kinderen. Choline zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling. Het is ook nodig voor de ontwikkeling van de foetus en de hersenen. Er zit dan ook veel choline in moedermelk.

Vitaminevoorraad

Een ei zit bovendien vol vitaminen: B-vitaminen, vitamine D en vitamine E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevat. Er zit maar liefst 16% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in. Vitamine D is cruciaal voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.

Eieren bevatten daarnaast 20% van de dagelijks aanbevolen dosis vitamine B12. Die is nodig voor je rode bloedcellen en zenuwcellen. Vitamine E is dan weer een antioxidant dat de veroudering van hersenen en huid voorkomt. De goede vetten uit eieren helpen je lichaam bij het opnemen van al deze voedingsstoffen. En dan vergeten we nog bijna de mineralen. Eieren bevatten namelijk ook ijzer, selenium, zink en in mindere mate kalium, calcium en magnesium.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen