Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?

Veggie of vegan?

Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist? Artikel

Mensen eten steeds minder vlees, maar is nu het verschil tussen een vegetariër en een veganist? En weet jij wat een flexitariër of flexanist juist is? Wij zetten deze verschillende diëten op een rijtje.

Vegetariërs

Vegetariërs eten niets waar een dier voor geslacht is. Ze eten dus geen vlees of vis, maar ook geen gelatine of kaas met dierlijk stremsel (dat komt uit de maag van kalfjes). De meeste vegetariërs dragen ook geen leer.

Veganisten

Veganisten gaan een stap verder en consumeren helemaal geen dierlijke producten, ook niet als het dier er niet voor geslacht hoeft te worden. Ze eten dus ook geen kaas, boter, melk of honing, dragen geen wol of zijde en gebruiken geen producten die op dieren getest zijn of bijenwas bevatten.

Flexitariërs

Flexitariërs eten een of meerdere dagen per week geen vlees of vis. In het onderzoek van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) worden onder 'flexitariërs' mensen gerekend die minstens drie keer per week vegetarisch eten.

Flexanisten

Veganisme is méér dan een dieet, het is een levenswijze. Toch hoe het niet alles of niets te zijn. Diëtiste Alessia Couvreur: "Ik vind het jammer dat veel mensen zo'n alles- of-nietsmentaliteit hebben wanneer het op veganisme aankomt. Je kunt ook perfect 'overwegend plantaardig' eten als je je daar beter bij voelt. Dan ben je flexanist."

In 2018 was 1% van de Belgen veganist, 9% vegetariër en 9% flexitariër. In 2016 was dat nog maar 0,2 en 5%. In 2020 at 44% van de Belgen minder vlees dan het jaar voordien. (Bron: EVA vzw) 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest,YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen