Meest recente artikelen

Hoeveel calorieën heb je nodig?

Goede vraag!

Hoeveel calorieën heb je nodig? Artikel

Ons lichaam heeft elke dag opnieuw energie nodig. Die energie wordt uitgedrukt in calorieën. Hoeveel calorieën je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en de vraag hoe actief je bent. Neem je minder calorieën in dan aanbevolen, dan val je af; neem je meer calorieën in, dan kom je bij.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bij gemiddelde activiteit

  • vrouwen 20-40 jaar: 2200 kcal
  • vrouwen +40 jaar: 2000 kcal
  • mannen 20-40 jaar: 2700 kcal
  • mannen +40 jaar: 2500 kcal

Dit is een algemene richtlijn. Een diëtist kan vertellen hoeveel calorieën jij precies nodig hebt per dag. Info vind je op de website van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten, www.vbvd.be

Hoe weet je hoeveel calorieën je eet?

Een diëtist kan samen met jou overlopen wat je eet op een dag en hoeveel calorieën dat zijn, maar er bestaan ook handige smartphone apps waarin je dagelijks je aantal ingenomen calorieën kunt bijhouden als je dat zou willen. Dit zijn er enkele.

  • Lifesum: voor iOS en Android. Bestaat uit een gratis en een betalend Premiumgedeelte. In het gratis gedeelte kun je perfect je calorieën bijhouden, er zit zelfs een handige scanfunctie in waarmee je gewoon de barcode van iets wat je gaat eten inscant, en meestal weet Lifesum meteen hoeveel calorieën daar in zitten. Met de betalende versie kun je onder andere een aantal diëten volgen waar je dan ook recepten voor krijgt, kun eigen recepten bewaren en de caloriewaarde er automatisch van laten uitrekenen, en krijg je voedingsadvies aan de hand van wat je eet. Deze app houdt ook bij hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je daarmee verbruikt.
  • MyFitnessPal: voor iOS en Android. Het ziet er iets meer basic uit, maar ook met deze app hou je makkelijk de dagelijks ingenomen en verbruikte calorieën bij. Dat gaat het makkelijkst door de producten die je eet te scannen. Met een Premium account kun je onder andere makkelijk de info over je voortgang, maaltijden en trainingsgeschiedenis downloaden. Je kunt caloriedoelen instellen per maaltijd en krijgt voedingsadvies.

Maar, calorieën zijn niet alles

Ook als je niet te veel of te weinig calorieën eet, kun je eigenlijk niet zo gezond bezig zijn. Als je bijvoorbeeld alleen maar 'lege' calorieën eet die je lichaam niets goeds bij brengen. Als je elke dag kiest voor slaatjes met veel mayonaise op een witte boterham in plaats van te kiezen voor een extra portie groenten. Of als je kiest voor de verkeerde voedingswaren of voor altijd hetzelfde. Daarom tellen wij bij Libelle Lekker geen calorieën en staan ze ook niet bij onze recepten vermeld. Wij vinden het veel belangrijker om gevarieerd te eten, op basis van gezonde seizoensingrediënten. Laat kant-en-klare maaltijden staan en ga zelf aan de slag met onze recepten. En geniet op tijd en stond ook van een lekker dessertje of zo: genieten vinden wij éven belangrijk.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen