Meest recente artikelen

Gazpacho, onze zomerklassieker

Hemels koude soep

  • Deel dit artikel:
Gazpacho, onze zomerklassieker Artikel

Schiet het kwik de hoogte in, dan komt een oppeppertje zoals een frisse gazpacho als geroepen. En nee, die hoef je niet altijd met tomaten te maken.

De gazpacho is een rasechte Spaanse klassieker, die je maakt met rauwe groenten en kruiden. Meestal gaat er tomaat in en wordt er geen vlees of bouillon gebruikt. Het is sowieso ons favoriete voorgerecht op hete zomerdagen!

Hoe maak je gazpacho?

  1. Schil een halve komkommer. Snij hem in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst. Snijd in kleine stukken. Doe hetzelfde met 1 rode paprika en 4 zoete tomaten.
  2. Pel 1/2 ui en snipper ‘m fijn. Pel en snipper 1 teentje knoflook. Snipper ten slotte enkele blaadjes basilicum en enkele blaadjes groene selder fijn.
  3. Voeg 50 milliliter olijfolie en 1 eetlepel rodewijnazijn toe en blend het geheel tot een gladde massa. Kruid met peper en selderijzout. Zeef de soep en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Tips voor een heerlijk koud soepje

  • Met een chilipeper geef je de gazpacho meer pit
  • Voor een zoetere variant gebruik je best een zoetere tomatenvariëteit
  • Gebruik een olijfolie van topkwaliteit.
  • Geen fan van knoflook? Gebruik gerookte of gefermenteerde look voor een subtielere smaaktoets. Deze knoflook vind je in speciaalzaken. Gefermenteerde look kun je ook zelf maken, maar daar heb je wel om en bij de 4 weken voor nodig.
  • In de koelkast zullen de smaken van de soep zich mengen. Dat is uitermate belangrijk voor een lekkere gazpacho. Een uurtje in de koelkast voor het serveren is dus zeker het absolute minimum.
  • Is er een koelkast op het werk? Gazpacho kan je prima meenemen voor een verkoelende lunch tijdens een drukke werkdag.

Over de tomaten

Tomaten werden pas toegevoegd aan gazpacho vanaf begin 19de eeuw. Er wordt beweerd dat de koude Spaanse soep afkomstig is van het Romeinse ‘caspa’, dat restant betekent. Een soep van restjes dus! Andere mensen beweren dan weer dat gazpacho uit de tijd van de Moren stamt, die soep maakten op basis van oud brood, knoflook en amandelen. De tomaten zorgen in ieder geval voor een heerlijke smaak.

Toch geen tomaten-fan? Lekkere koude soepjes maak je ook zonder tomaten.

Gazpacho 10x anders

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gazpacho van waterkers

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gazpacho van gegrilde paprika's

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gazpacho van avocado met aardbeienijsje

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Koude soep met ham

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Koud rucolasoepje

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Frisse erwten-bonensoep

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen