Gazpacho maken: zo doe je het
Hemels koude soep
Schiet het kwik de hoogte in, dan komt een oppeppertje zoals een frisse gazpacho als geroepen. Of je 'm nu maakt op klassieke wijze of met een originele twist: dankzij deze tips en recepten maak jij keer op keer de lekkerste gazpacho.
Gazpacho is een rasechte Spaanse klassieker, die je maakt met rauwe groenten en kruiden. Meestal gaat er tomaat in en wordt er geen vlees of bouillon gebruikt. Het is sowieso ons favoriete voorgerecht op hete zomerdagen!
Wat is gazpacho?
Volgens de ‘Larousse gastronomique’, de Franse culinaire bijbel, is gazpacho ‘een Spaanse soep op basis van komkommer, tomaat, ui, paprika en broodkruim, op smaak gebracht met olijfolie en knoflook, die koud wordt gegeten.’ Je kunt het heel traditioneel maken, al andalus, maar je kunt er ook heel wat originele kanten mee uit. Een gekoelde soep op basis van groenten, fruit, noten of kruiden is altijd een goed idee: verfrissend, lekker en gezond!
- Met fruit: aardbei, (water)meloen, ananas, kers, perzik.
- Met groenten: komkommer, tomaat, avocado, courgette, zoete maïs en bladgroenten (kropsla, waterkers, postelein…) kunnen er rauw in. Venkel, rode biet, pompoen… kun je beter even grillen of garen.
- Met zuivel: door het toevoegen van yoghurt, zure room, mascarpone of zelfs kokosroom wijk je af van het klassieke recept, maar het kan je gazpacho lekker romig of net friszuur maken.
Basisrecept
Tips voor een heerlijk koud soepje
- Gazpacho maken in de winter, met harde, waterige tomaten en fletse groenten? Geen goed idee. De ingrediënten, en vooral de tomaten, moeten heel rijp, zoet en geurig zijn. Zo krijgt je soep een volle, op-en-top zomerse smaak.
- Voor een zoetere variant gebruik je best een zoetere tomatenvariëteit.
- Gebruik een olijfolie van topkwaliteit en wees er niet te zuinig mee.
- Geen fan van knoflook? Gebruik gerookte of gefermenteerde look voor een subtielere smaaktoets. Deze knoflook vind je in speciaalzaken. Gefermenteerde look kun je ook zelf maken, maar daar heb je wel om en bij de 4 weken voor nodig.
- Met een chilipeper geef je de gazpacho meer pit.
- Maak je soep op voorhand. In de koelkast zullen de smaken van de soep zich mengen. Dat is uitermate belangrijk voor een lekkere gazpacho. Een uurtje in de koelkast voor het serveren is dus zeker het absolute minimum.
- Is er een koelkast op het werk? Gazpacho kan je prima meenemen voor een verkoelende lunch tijdens een drukke werkdag.
Deze tomaten kies je voor gazpacho
Kies voor goed rijpe vleestomaten en vergeet ze niet te pellen. Snij met een mes een kruisje in de bolle kant van de tomaat. Dompel de tomaat 10 seconden in kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze meteen schrikken in koud water, om het kookproces te stoppen. Bij het ingesneden kruisje komt het velletje los. Of gebruik tomaten in blik als snelle oplossing.
Onmisbaar: azijn!
Geen gazpacho zonder azijn. Sherryazijn is de beste keuze, omdat gazpacho een Andalusisch gerecht is, maar rodewijnazijn kan zeker ook. Niet oorspronkelijk, maar wel verrassend lekkere andere smaakmakers: enkele druppeltjes worcestershiresaus, een mespuntje mierikswortel, een scheutje balsamicoazijn of een beetje tabasco.
Lekker met…
- Kleine stukjes komkommer, tomaat, paprika…
- Fijngehakte verse kruiden zoals basilicum, bieslook, munt of peterselie
- Fijngesneden lente-ui
- Kleine mozzarellabolletjes
- Stukjes knapperig geroosterde iberico- of serranoham of chorizo
- Fijngehakte zwarte olijven of hardgekookt ei
- Stukjes vis uit blik (krab, sardientjes…) of gerookte vis (makreel, zalm, heilbot, paling, forel…)
- Knapperige croutons of lookbroodjes
Lekker lang lekker
Gazpacho kun je twee à drie dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijk conserveringsmiddel. Je kunt ook een deel invriezen, handig!
De lekkerste recepten voor gazpacho
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!