Meest recente artikelen

Zelf yoghurt maken doe je zo

En je hebt er geen machine voor nodig

Zelf yoghurt maken doe je zo Artikel

Vlamingen zijn verlekkerd op yoghurt: gemiddeld 24 keer per jaar leggen we het in onze supermarktkar. Per gezin wordt er 10,8 kg per jaar opgesmuld. Die kilo's kopen we dus meestal in de winkel. Maar wist je dat je yoghurt makkelijk zelf kunt maken? Zo doe je het...

Zelf yoghurt maken is bijzonder eenvoudig. Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct dat vrij eenvoudig in elkaar zit. Wanneer je melkbacteriën toevoegt aan melk, beginnen de bacteriën zich te vermenigvuldigen. Dat geeft een dik romig mengsel, de yoghurt. Zo simpel is het!

Het fermentatieproces zorgt ervoor dat yoghurt een laag lactosegehalte heeft. Dat maakt het makkelijk verteerbaar. Eet je regelmatig yoghurt, dan investeer je in een gezonde darmflora.

En het grootste voordeel van homemade yoghurt? Je kunt hem helemaal finetunen zoals jij hem het liefste hebt. Vanilleyoghurt bijvoorbeeld is heerlijk. Of eerder op zoek naar een plantaardige yoghurt? Met sojamelk lukt het zelf yoghurt maken ook!

Culiredactrice Natalie probeerde het uit: "Je hebt behalve een liter melk, een portie van je favoriete yoghurt en véél geduld niet veel nodig om zelf yoghurt te maken. Na 6 uur in de oven toverde ik een perfecte roeryoghurt tevoorschijn. Ik vond 'm wel nog iets te lopend en liet 'm dus nog een nachtje uitlekken in een netel­doek boven een zeef in de koelkast, net zoals labneh. 's Ochtends genoot ik van een perfect kommetje ongezoete, artisanaal gemaakte yoghurt. Of ik centjes uitgespaard heb, weet ik niet, want mijn oven heeft 6 uur – weliswaar op een lage temperatuur – gedraaid, maar het was een tof project. Ik weet wel niet of ik er elke week de moeite voor zou doen."

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte yoghurt?

  • 1 liter (volle) melk
  • 125 ml gewone yoghurt. Zoek even op de verpakking naar de vermelding 'met levende fermenten'. Je kan ook de bacteriën in poedervorm kopen bij de natuurvoedingswinkel, bij de apotheker of online. Vraag naar een mengeling van de lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilis.
  • Thermometer

Hoe maak je zelf yoghurt?

  • Warm in een kookpot met dikke bodem de melk op tot 45°C. Zorg ervoor dat je met schone materialen werkt.
  • Voeg 125 ml yoghurt toe en roer goed door met een garde. Pas op dat de melk niet warmer wordt dan 45°C.
  • Nu komt het iets moeilijkere deel. Het mengsel moet je nu voor minimaal 7 uur tussen 32°C en 49°C houden. Dan ontwikkelen de bacteriën zich het best. Dat is ook precies wat een yoghurtmachine voor jou doet. Maar je kunt ook yoghurt maken zonder machine…

Zelf yoghurt maken zonder machine

  • Heeft jouw oven een functie waarvan je enkel het lampje kunt laten branden? Dat is meestal warm genoeg.
  • Giet het mengsel in een thermos die de warmte vasthoudt. De thermos kan je nadien nog goed inpakken met handdoeken.
  • Het warmste plekje in huis is vaak bovenop je koelkast. Heb je een ingebouwd exemplaar? Zet het dan in de kast erboven. In de kast blijft de warmte bovendien constant.
  • Op een zomerse dag op de vensterbank kan het ook.

Fermentatie

Na 7 uur fermentatietijd zie je al tekenen van een heerlijke yoghurtstructuur. Dan hebben de bacteriën zich voldoende ontwikkeld. Nu komt het leuke deel. Met een paar simpele technieken krijg je jouw yoghurt helemaal zoals je hem zelf wilt.

Eerder fan van een dikkere yoghurt? Experimenteer gerust met de fermentatietijd. Laat de bacteriën langer in de warme omgeving inwerken, voor 12 uur of 24 uur bijvoorbeeld. Als je de fermentatie wil stopzetten, stop je de yoghurt gewoon in de koelkast. Daar blijft hij minimaal één week goed.

Zelf yoghurt maken met andere melk

  • Yoghurt maken lukt het best met volle melk. Het lukt met magere melk, maar dan moet even experimenteren met de hoeveelheid starter en de fermentatietijd die je gebruikt.
  • Ook geitenmelk is prima geschikt voor yoghurt. Geitenyoghurt heeft een typische friszure smaak, lekker in zowel zoete als hartige combinaties.
  • Wil je liever plantaardige yoghurt maken? Dat kan! Gebruik dan kokosmelk of sojamelk, en een plantaardige yoghurt als starter. Het beste resultaat krijg je met bacteriën uit poedervorm. Die vind je in de natuurvoedingswinkel, de apotheker of online.

Tips

  • Voeg een eetlepel suiker toe. Suiker voedt de bacteriën, waardoor je meer yoghurt krijgt.
  • Voor een romiger effect: meng een eetlepel melkpoeder onder het mengsel voordat je het laat fermenteren
  • Als de yoghurt klaar is, kan je hem door een neteldoek gieten en laten uitlekken tot een dikkere massa. Dan krijg je een typische Griekse yoghurt of Midden-Oosterse labneh.
  • Hou een beetje van je zelfgemaakte yoghurt bij voor de volgende keer dat je aan de slag gaat. Dit kun je een aantal keer doen, daarna heb je weer een portie nieuwe yoghurt nodig als starter.
  • Koop jouw favoriete potje in de supermarkt om zelf yoghurt mee te maken.
  • Yoghurt is lang houdbaar. Het melkzuur remt namelijk de groei van bacteriën af die bederf veroorzaken. Ook een gekocht potje met pas verstreken houdbaarheidsdatum hoef je dus niet meteen in de vuilbak te gooien.

De lekkerste recepten met je homemade yoghurt

Wil je deze bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen