Meest recente artikelen

Zelf yoghurt maken doe je zo

En je hebt er geen machine voor nodig

  • Deel dit artikel:
Zelf yoghurt maken doe je zo Artikel

Yoghurt kopen we maar al te vaak in de supermarkt. Maar wist je dat je yoghurt makkelijk zelf kunt maken?

Zelf yoghurt maken is bijzonder eenvoudig. Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct dat vrij eenvoudig in elkaar zit. Wanneer je melkbacteriën toevoegt aan melk, beginnen de bacteriën zich te vermenigvuldigen. Dat geeft een dik romig mengsel, de yoghurt. Zo simpel is het!

Het fermentatieproces zorgt ervoor dat yoghurt een laag lactosegehalte heeft. Dat maakt het makkelijk verteerbaar. Eet je regelmatig yoghurt, dan investeer je in een gezonde darmflora.

En het grootste voordeel van homemade yoghurt? Je kunt hem helemaal finetunen zoals jij hem het liefste hebt. Vanilleyoghurt bijvoorbeeld is heerlijk. Of eerder op zoek naar een plantaardige yoghurt? Met sojamelk lukt het zelf yoghurt maken ook!

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte yoghurt?

  • 1 liter (volle) melk
  • 125 ml gewone yoghurt. Zoek even op de verpakking naar de vermelding ‘met levende fermenten’. Je kan ook de bacteriën in poedervorm kopen bij de natuurvoedingswinkel, bij de apotheker of online. Vraag naar een mengeling van de lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilis.
  • Thermometer

Hoe maak je zelf yoghurt?

  • Warm in een kookpot met dikke bodem de melk op tot 45°C. Zorg ervoor dat je met schone materialen werkt.
  • Voeg 125 ml yoghurt toe en roer goed door met een garde. Pas op dat de melk niet warmer wordt dan 45°C.
  • Nu komt het iets moeilijkere deel. Het mengsel moet je nu voor minimaal 7 uur tussen 32°C en 49°C houden. Dan ontwikkelen de bacteriën zich het best. Dat is ook precies wat een yoghurtmachine voor jou doet.

Goed nieuws, met een beetje creativiteit heb je zo’n machine helemaal niet nodig:

  • Heeft jouw oven een functie waarvan je enkel het lampje kunt laten branden? Dat is meestal warm genoeg.
  • Giet het mengsel in een thermos die de warmte vasthoudt. De thermos kan je nadien nog goed inpakken met handdoeken.
  • Het warmste plekje in huis is vaak bovenop je koelkast. Heb je een ingebouwd exemplaar? Zet het dan in de kast erboven. In de kast blijft de warmte bovendien constant.
  • Op een zomerse dag op de vensterbank kan het ook.
  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Yoghurtmousse

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Frozen yoghurt ijstaart

Fermentatie

Na 7 uur fermentatietijd zie je al tekenen van een heerlijke yoghurtstructuur. Dan hebben de bacteriën zich voldoende ontwikkeld. Nu komt het leuke deel. Met een paar simpele technieken krijg je jouw yoghurt helemaal zoals je hem zelf wilt.

Eerder fan van een dikkere yoghurt? Experimenteer gerust met de fermentatietijd. Laat de bacteriën langer in de warme omgeving inwerken, voor 12 uur of 24 uur bijvoorbeeld. Als je de fermentatie wil stopzetten, stop je de yoghurt gewoon in de koelkast. Daar blijft hij minimaal één week goed.

Zelf yoghurt maken – tips

  • Voeg een eetlepel suiker toe. Suiker voedt de bacteriën, waardoor je meer yoghurt krijgt.
  • Voor een romiger effect: meng een eetlepel melkpoeder onder het mengsel voordat je het laat fermenteren
  • Als de yoghurt klaar is, kan je hem door een neteldoek gieten en laten uitlekken tot een dikkere massa. Dan krijg je een typische Griekse yoghurt of Midden-Oosterse labneh.
  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Yoghurt-komkommersaus

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aardbei & yoghurt smoothie

De starter

Handig, met een restje yoghurt maak je gewoon een volgende portie homemade yoghurt. Let op, na een tijdje zal je zien dat de starter uitgewerkt geraakt. De fermentatie gaat minder goed lukken. Dan gebruikt je best een nieuw potje yoghurt met levende fermenten uit de supermarkt.

Zelf yoghurt maken met andere melk

Yoghurt maken lukt het best met volle melk. Het lukt met magere melk, maar dan moet even experimenteren met de hoeveelheid starter en de fermentatietijd die je gebruikt.

Tip! Ook geitenmelk is prima geschikt voor yoghurt. Geitenyoghurt heeft een typische friszure smaak, lekker in zowel zoete als hartige combinaties.

Plantaardig

Wil je liever plantaardige yoghurt maken? Dat kan! Gebruik dan kokosmelk of sojamelk, en een plantaardige yoghurt als starter. Het beste resultaat krijg je met bacteriën uit poedervorm. Die vind je in de natuurvoedingswinkel, de apotheker of online.

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Kip met auberginekaviaar, yoghurt en pistache

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen