Meest recente artikelen

Tomaten in blik: welke moet je kopen?

Deze checklist helpt je kiezen

Tomaten in blik: welke moet je kopen? Artikel

Bij de conserven in de supermarkt is het rek met tomaten in blik misschien wel het uitgebreidst van allemaal. Hoe kies je in godsnaam de juiste tomaat? Simpel: volg onze aanwijzingen.

1 Weet wat je kiest

Er bestaan zoveel verschillende soorten tomaten in blik, maar hele, gepelde tomaten in blik zijn het puurst én je kunt er alle kanten mee uit in bereidingen. Bij het koken vallen ze vanzelf uiteen, dus je hoeft niet voor duurdere tomatenblokjes te kiezen. Of, als je dat handiger vindt om te roeren, kun je ze met een keukenschaar knippen in het blik.

Kies in dat geval wel liefst voor hele tomaten uit het noorden van Italië: er is heel wat te doen over het ethische aspect van tomaten uit het zuiden, die met de hand geplukt worden. De plukkers leven vaak in erbarmelijke omstandigheden en werken voor een hongerloon. In het noorden wordt al heel lang machinaal geplukt en zijn de werkomstandigheden beter. Of kies toch voor tomatenblokjes of gezeefde tomaten: die komen ook meestal uit Noord-Italië.

2 Kijk naar het etiket

Kies voor tomaten in blik met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Tomaten, en eventueel nog een zuurteregelaar zoals citroenzuur. Vermijd ingrediënten zoals suiker of smaakmakers zoals basilicum of ui: met een blik basistomaten kun je zelf nog alle kanten uit. Suiker en kruiden kun je makkelijk zelf toevoegen, het lukt zo beter om gerechten op smaak te brengen zoals jij ze lekker vindt.

3 San Marzano of een andere tomaat?

Veel vlees en weinig sap: de langwerpige Italiaanse San Marzanotomaten worden beschouwd als de Rolls Royce onder de tomaten in blik. Ze smaken bovendien lekker zoet. En niet alleen uit Italië of Spanje komen goede tomaten. Ook tomaten uit eigen land, op het juiste moment geoogst en verwerkt, smaken meer dan prima. Ons advies? Proef verschillende soorten en bepaal voor jezelf wat jij het lekkerste vindt.

4 Staat er een keurmerk op het blik?

Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P. herkomstbenoeming. Je zult daar waarschijnlijk even naar moeten zoeken in onze supermarkten, maar áls je ze vindt, niet twijfelen. Let wel op het D.O.P.-label: tomaten met dit label worden onder strikte regels geteeld en alleen met het label ben je zeker van de kwaliteit.

De voordelen van tomaten uit blik

  • Tomaten in blik zijn niet duur en handig om altijd in huis te hebben.
  • Ze zijn heel veelzijdig, je kunt ze in veel gerechten gebruiken.
  • De tomaten worden rijp geoogst, wanneer ze het lekkerste zijn, en worden onmiddellijk verwerkt. De smaak is dus optimaal.
  • In onze streken zijn tomaten pas écht lekker in de zomer. Als het over smaak gaat, kies je de rest van het jaar daarom beter voor een goede bliktomaat – tenminste, als je ze gaat verwerken in soepen, sauzen of stoofschotels. Is de duurzaamheid van de tomaat voor jou belangrijker dan de smaak, dan moet je weten dat een verse tomaat, geteeld in eigen land, altijd de meest duurzame keuze is.
  • Tomaten in blik zijn lang houdbaar, zeker anderhalf jaar. Er staat een THT-datum op: ten minste houdbaar tot. Deze datum is een kwaliteitsgarantie. Is je blik over datum, dan kun je de tomaten gerust nog opeten, ziek zul je er niet van worden. Het kan wel dat de kwaliteit van de tomaten een beetje minder is dan normaal. Let wel: een blik mag je in geen geval gebruiken als het bol staat, beschadigd is of roest vertoont.
  • Er zit veel lycopeen en betacaroteen in tomaten uit blik, meer dan in verse tomaten. Deze stoffen zouden je onder meer kunnen beschermen tegen huidveroudering, hartkwalen en sommige soorten kanker.

Wat kun je ermee maken?

Tomaten uit blik zijn uitermate geschikt om er tomatensaus of tomatensoep van te maken, maar ook in deze recepten komen ze helemaal tot hun recht.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen