Meest recente artikelen

Tomaten in blik: welke moet je kopen?

Deze checklist helpt je kiezen

  • Deel dit artikel:
Tomaten in blik: welke moet je kopen? Artikel

Bij de conserven in de supermarkt is het rek met tomaten in blik misschien wel het uitgebreidst van allemaal. Hoe kies je in godsnaam de juiste tomaat? Simpel: volg onze aanwijzingen.

1 Ga voor hele tomaten

Er bestaan zoveel verschillende soorten tomaten in blik, maar wij raden je aan te kiezen voor hele, gepelde tomaten in blik. Waarom? Die zijn het puurst, het goedkoopst én je kunt er alle kanten mee uit in bereidingen. Bij het koken vallen ze vanzelf uiteen, dus je hoeft niet voor duurdere tomatenblokjes te kiezen. Of, als je dat handiger vindt om te roeren, kun je ze met een keukenschaar knippen in het blik.

2 Kijk naar het etiket

Kies voor tomaten in blik met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Tomaten, en eventueel nog een zuurteregelaar zoals citroenzuur. Vermijd ingrediënten zoals suiker of smaakmakers zoals basilicum of ui: met een blik basistomaten kun je zelf nog alle kanten uit. Suiker en kruiden kun je makkelijk zelf toevoegen, het lukt zo beter om gerechten op smaak te brengen zoals jij ze lekker vindt.

3 San Marzano of een andere tomaat?

Veel vlees en weinig sap: de langwerpige Italiaanse San Marzanotomaten worden beschouwd als de Rolls Royce onder de tomaten in blik. Ze smaken bovendien lekker zoet. Kerstomaten in blik vinden wij ook erg lekker. En niet alleen uit Italië of Spanje komen goede tomaten. Ook tomaten uit eigen land, op het juiste moment geoogst en verwerkt, smaken meer dan prima. Ons advies? Proef verschillende soorten en bepaal voor jezelf wat jij het lekkerste vindt.

4 Staat er een keurmerk op het blik?

Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P. herkomstbenoeming. Je zult daar waarschijnlijk even naar moeten zoeken in onze supermarkten, maar áls je ze vindt, niet twijfelen.

De voordelen van tomaten uit blik

  • Tomaten in blik zijn niet duur en handig om altijd in huis te hebben.
  • Ze zijn heel veelzijdig, je kunt ze in veel gerechten gebruiken.
  • De tomaten worden rijp geoogst, wanneer ze het lekkerste zijn, en worden onmiddellijk verwerkt. De smaak is dus optimaal.
  • In onze streken zijn tomaten pas écht lekker in de zomer. Daarom kies je de rest van het jaar beter voor een goede bliktomaat – tenminste, als je ze gaat verwerken in soepen, sauzen of stoofschotels.
  • Tomaten in blik zijn lang houdbaar, zeker anderhalf jaar. Er staat een THT-datum op: ten minste houdbaar tot. Deze datum is een kwaliteitsgarantie. Is je blik over datum, dan kun je dat gerust nog opeten, ziek zul je er niet van worden. Het kan wel dat de kwaliteit van de tomaten een beetje minder is dan normaal. Let wel: een blik mag je in geen geval gebruiken als het bol staat, beschadigd is of roest vertoont.
  • Er zit veel lycopeen en betacaroteen in tomaten uit blik, meer dan in verse tomaten. Deze stoffen zouden je onder meer kunnen beschermen tegen huidveroudering, hartkwalen en sommige soorten kanker.

Wat kun je ermee maken?

Tomaten uit blik zijn uitermate geschikt om er tomatensaus of tomatensoep van te maken, maar ook in deze recepten komen ze helemaal tot hun recht.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen