Soep ontdooien, hoe doe je dat het best?
3 manieren om te kiezen
Makkelijk, zo’n zelfgemaakt soepje uit de diepvries kunnen halen als snelle en gezonde maaltijd. Maar: hoe kun je die soep het best ontdooien zodat ze nog even lekker smaakt als voor het invriezen? Wel: wij ontdekten drie succesvolle manieren.
Hoe kun je soep ontdooien zonder smaak- en textuurverlies? Er zijn drie mogelijkheden waarbij ze nog even smaakvol én gezond blijft.
3 succesvolle manieren om soep te ontdooien
Soep hoeft trouwens niet per se meteen de diepvries in. In de koelkast bewaart ze immers makkelijk enkele dagen. In de diepvries blijft ze natuurlijk nog veel langer goed. Soep is dus een dankbaar gerecht om een voorraadje aan te leggen voor die dagen dat het snel moet gaan. Zo ontdooi je ze…
1. De eerste en beste optie: in de koelkast
Meteen de beste manier: zet je soep bevroren in de koelkast en laat ze daar op haar gemakje ontdooien. Omdat het traag gaat, worden de vitaminen beter bewaard. Daarnaast doodt de koude eventuele bacteriën.
Het duurt wel wat langer – makkelijk een tot twee dagen, afhankelijk van hoeveel soep je wilt ontdooien. Maar het is wel handig, mis je wat vooruitdenkt. Eens ontdooid is, verwarm je de soep op een zacht vuurtje, net onder het kookpunt.
2. Stop ze in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn en loslaten, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
3. Soep ontdooien in de magnetron: mag dat wel?
Plastic potjes kunnen inderdaad het hormoonverstorend stofje Bisfenol A bevatten. Als je soep in zo'n potje opwarmt, is ze niet meer zo heel erg gezond. Ga je toch voor de microgolfoven, doe de soep dan in een microgolfproof stenen kommetje.
Tip: gebruik je glazen bewaardozen? Check dan eerst of ze de temperatuurschommeling aankunnen. Pyrex potjes zijn bijvoorbeeld een goede keuze.
Kwaliteitscheck na het ontdooien
Controleer of het invriezen en ontdooien de textuur en smaak van je soep niet beïnvloed hebben.
- Is ze te dik geworden? Voeg water en eventueel wat extra bouillon toe voor de smaak.
- Ook zout, wat citroensap en verse kruiden kunnen wonderen doen voor een ontdooid soepje.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!