Meest recente artikelen

Azijn: welke soorten gebruik je waarvoor?

Alles over azijn

  • Deel dit artikel:
Azijn: welke soorten gebruik je waarvoor? Artikel

Azijn is een natuurproduct dat je in zoveel soorten vindt, met zoveel smaken en zoveel gebruiken. Wat is nu juist het verschil en hoe gebruik je ze?

Wat is azijn?

Azijn is een echt natuurproduct. Zodra een vloeistof zoals vruchtensap begint te gisten, ontstaat alcohol. Als die in contact komt met de lucht en de juiste bacteriën, verzuurt de alcohol tot azijnzuur. Azijn bestaat doorgaans uit 4 tot 8% azijnzuur, dat aangelengd wordt met water. Voor extra smaak kun je er kruiden aan toevoegen. Azijn meng je vooral in een dressing, vinaigrette of mayonaise, maar gebruik je ook om groenten op te leggen en zo te garen.

Sushiazijn

Een rijstazijn met de perfecte balans tussen zoet en zuur, dankzij de toevoeging van suiker en zout. Perfect om over je zelfgemaakte sushi te sprenkelen.

Rodewijnazijn

Terwijl wittewijnazijn vrij mild is, valt de rode variant op door haar robuuste en stevige smaak. Rodewijnazijn is daarom perfect om bepaalde fruitsmaken in je gerecht helemaal tot hun recht te laten komen. In se heb je net zo veel soorten rodewijnazijn als er rode wijnen bestaan. De bekendste is de cabernet sauvignon-azijn.

Frambozenazijn

De meest populaire vruchtenazijn. Welke vruchtenazijn je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak. Frambozenazijn is trouwens ook leuk als extra touch in je dessert.

Sherryazijn

Donker van kleur, met een vrij sterke smaak. De basis vormt de versterkte, op eiken vaten gerijpte wijnsherry. Voeg eens een beetje sherryazijn toe aan je soep of saus voor een extra intense smaak.

Dragonazijn

Kruidenazijnen kunnen gemaakt worden met verschillende azijnsoorten. Bij dragonazijn is dat meestal wittewijnazijn , waarin je verse dragon laat trekken. Lekker weetje: dragonazijn is naast water en witte wijn een van de drie onderdelen van gastrique, de basis van bearnaisesaus.

Balsamicoazijn

De heerlijke dikke, stroperige ster van de azijnen, gemaakt met het ingekookte sap van trebbianodruiven uit Noord-Italië. Echte Aceto Balsamico heeft minstens twaalf jaar gerijpt in eiken vaten. Hoe ouder de azijn, hoe hoger het prijskaartje. Balsamicoazijn is zowel zoet als zout van smaak en vormt daardoor een passe-partout voor elk gerecht.

Appelciderazijn

Goudkleurig en oh zo lekker bij gevogelte of in een salade.

Herken jij ze allemaal?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen