Meest recente artikelen

Knoflook snijden, persen of kneuzen: wanneer doe je wat?

Het maakt écht een verschil

Knoflook snijden, persen of kneuzen: wanneer doe je wat? Artikel

Knoflook snijden kan behoorlijk tijdrovend zijn. Gelukkig hoeft het niet altijd! In sommige gevallen pers je je teentjes knoflook beter en soms is ze even kneuzen voor je ze in de pot gooit al voldoende. We leggen je uit welke manier bij welk recept past.

Knoflook snijden

Je teentjes look fijnsnijden is niet nodig voor elk gerecht. De vuistregel luidt als volgt: knoflook snijden doe je als je wilt dat de looksmaak zich optimaal verdeelt over je gerecht op een relatief korte tijd. Als je groenten of vlees aanbakt in een pan op een tamelijk hoog vuur, kies je dus best voor fijngesneden look. Let wel op: fijngesneden look verbrandt snel; hou je potten dus goed in het oog!

In deze video leer je op 1-2-3 hoe je knoflook snijdt als een pro.

Geen tijd of zin om al die look in kleine stukjes te snijden? Probeer de teentjes look dan eens in schijfjes te snijden: een pak sneller en ‘t zorgt voor kleine bommetjes smaak in je gerecht. Nog een tip: je kunt de schijfjes ook gebruiken om olie te infuseren. Daarvoor fruit je ze aan in (olijf)olie en gooi je ze daarna weg. De geurige olie gebruik je vervolgens als basis voor sauzen en andere gerechten.

Knoflook persen

Een knoflookpers is een geschenk uit de hemel als je vaak look gebruikt en je niet houdt van al te veel snijwerk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat geperste knoflook makkelijk bitter wordt als je ‘t te lang laat bakken of koken. Wij nemen daarom liever het zekere voor het onzekere en gebruiken geperste look vooral in marinades en dressings.

Heb je écht te weinig tijd om look fijn te snijden? Gebruik dan gerust toch je knoflookpers, maar let goed op de temperatuur in je potten om dat bittere resultaat te voorkomen.

Knoflook kneuzen

En dan nu onze favoriete methode als het op knoflook aankomt: de boel kneuzen! Dat doe je heel makkelijk met de platte kant van een koksmes of de onderkant van een glas. Je hoeft je teentjes look zelfs niet te pellen voor je ze plet. Meer nog: het pellen zal zelfs makkelijker gaan als je de teentjes eerst kneust.

Een hele bol knoflook pellen in minder dan een halve minuut? Zo doe je dat!

Voor gerechten als soepen, (pasta)sauzen en stoofpotjes is gekneusde look perfect: de pot staat namelijk zo lang op het vuur dat de smaken vanzelf vrijkomen en de look lekker zacht wordt. Ben je niet van plan om je saus of soep te mixen? Vis de teentjes look er dan wel uit voor je aan tafel gaat.

En wat met volledige teentjes look?

Waarom mag je eigenlijk geen volledige teentjes look in je kookpot gooien? Dat kan natuurlijk wel, maar door ze te kneuzen komen er bepaalde stoffen vrij die de look wat zoeter maken. De moeite waard om er even een lap op te geven, dus!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen