Kerst in 3 dagen: zo plan je een stressvrije kerst
Dag per dag
Wil je met kerst een heerlijk feestmenu op tafel toveren zonder dat je de dag zelf in de keuken vastzit? Goed nieuws: met dit stappenplan hoef je op de dag zelf niet meer te hakken, snijden of stressen. Alles staat klaar om stilletjes aan op tafel te komen en jij kunt eindelijk doen waarvoor kerst bedoeld is: samen genieten.
Dag 1: de basis leggen voor drie dagen kerstmagie
Vandaag mag alles rustig op gang komen. Je vult je keuken met ingrediënten, kiest je gerechten en begint aan de voorbereidingen die het hele menu dragen. Denk aan desserts die moeten opstijven, sauzen die beter worden met een dagje rust en hapjes die je helemaal klaar kunt zetten.
Wat je vandaag doet:
- Grote boodschappen en mise-en-place. Koop alles voor je volledige menu en leg ingrediënten per gerecht samen. Maak het jezelf gemakkelijk en snijd al wat groenten, was kruiden en zet alles klaar.
- Maak je dessert, of toch het grootste deel ervan. Kies iets dat makkelijk vooraf kan, ideaal voor kerst.
- Bereid je koude hapjes alvast voor, deze kun je makkelijk enkele dagen in de koelkast bewaren. Dan heb je ze enkel nog af te werken op de dag zelf.
- Een goede saus maakt je hoofdgerecht af. Er zijn heel wat sauzen die je op voorhand kan bereiden, waardoor je ze de dag zelf enkel nog maar hoeft op te warmen en af te werken.
Dag 2: de keuken leeft en je menu krijgt vorm
Vandaag komt er meer actie: je soep wordt gemaakt, je warme hapjes krijgen vorm en je bereidt alvast het grootste deel van je hoofdgerecht. Het ruikt heerlijk in huis en je voelt dat je menu echt vorm krijgt.
Wat je vandaag doet:
- Soep maken voor het voorgerecht. Kies een feestelijke soep die je alleen nog hoeft op te warmen. Je maakt vooral de basis, de afwerking is voor morgen.
- Ga aan de slag met warme hapjes. De koude hapjes staan ondertussen klaar in de koelkast, dus kun je nu de warme hapjes alvast voorbereiden en heb je ze morgen enkel af te bakken. Enkele ideetjes:
- Zet je hoofdgerecht grotendeels klaar. Een varkenshaasje Wellington kun je alvast voorzien van een vulling en bladerdeegjasje, zodat het morgen gewoon de oven in kan. Ook gevulde parelhoen kun je vandaag al vullen en morgen braden. Eerder zin in een stoofpotje? Goed nieuws: die is de volgende dag nóg lekkerder! Werk ‘m vandaag al van kop tot teen af, zodat je ‘m morgen maar op te warmen hebt.
- Bijgerechten maken. Gratin, ovenschotels en geroosterde groenten kun je vandaag al bijna volledig voorbereiden. Denk aan groentjes snijden, saus maken voor bij je gratin of je hele ovenschotel al assembleren, zodat die enkel nog moet gegratineerd worden.
Dag 3: enkel nog afwerken, opwarmen en genieten
De dag zelf is ontspannen. Alles staat klaar, de koelkast zit vol gerechten die alleen nog even de oven in moeten of die je even moet opwarmen en jij hebt tijd om je mooi aan te kleden, het tafelkleed strak te leggen en een glaasje bubbels te drinken!
Wat je vandaag doet
- Werk je dessert af en zet het terug in de koelkast.
- Warm je soep op. Wanneer je de soep gaat serveren, rest je enkel nog wat afwerking. Denk aan kruidenolie, heerlijke toppings of een wolkje room.
- Bak je warme hapjes af. Verwarm je oven voor, schik je hapjes op je bakplaat en hop, hapjes in no time!
- Bak je hoofdgerecht af of warm het op. Werk ook je bijgerechten af. Warm je saus zachtjes op en werk ze verder af indien nodig.
- Genieten!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!