Meest recente artikelen

Fermenteren kun je leren

Twee receptjes voor beginners

 • Deel dit artikel:
Fermenteren kun je leren Artikel

Je ziet tegenwoordig wel vaker gefermenteerde producten op het menu staan. Maar wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf kunt maken? Bovendien is het nog goed voor je buik ook!

Fermenteren is niet nieuw of exotisch, mensen doen het al eeuwen. Denk maar aan yoghurt en zuurkool, of de iets exotischere kimchi en kefir. Al deze recepten hebben één ding gemeen: via omgevingslucht komen er bacteriën in terecht, waardoor ze zuurder worden. “Fermenteren is echt niet moeilijk”, zegt osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier. “Ik doe het gewoon in mijn keuken thuis. Je moet het gewoon een keertje proberen. Het resultaat is niet alleen gezond en lekker – je krijgt probioticabommetjes binnen die je darmflora meteen een boost geven – maar je bord ziet er ook erg kleurrijk uit. Gefermenteerde voeding krijgt immers zo’n typische mooie felle kleur.” Ben je het niet gewoon om gefermenteerde producten te eten, laat je systeem er dan rustig aan wennen. Begin met een eetlepel en ga dan telkens voor een iets grotere portie.

Goed om te weten

 • Je kunt gefermenteerde groenten tot zes maanden bewaren in de koelkast.
 • Het is heel belangrijk om te fermenteren in steriele potten. Je wilt een bacterievriendelijke omgeving creëren, dus er mogen zeker geen andere bacteriën aanwezig zijn die het fermentatieproces verstoren. Kook je pot of haal hem onmiddellijk uit de vaatwasser zodra de vaat klaar is.
 • Hoe langer je de pot op kamertemperatuur laat staan, hoe zuurder de gefermenteerde groenten worden. Het aantal goede bacteriën neemt alleen maar toe. Als je de groenten langer laat fermenteren, moet je de pot elke dag openen en de inhoud aandrukken. Zodra de smaak voor jou optimaal is, zet je de pot in de koelkast. Dagelijks openen is niet meer nodig. Door de kou vertraagt het fermentatieproces en blijft de smaak vrijwel identiek.

Maak zelf gefermenteerde wortel-appel

Fermenteren kun je leren 2

Voor een pot van 1 liter

 • 500 g wortelen
 • 1/2 appel
 • 2 el versgeperst citroensap
 • 30 g zeezout
 1. Los het zout op in 900 ml water. Schil de wortelen en rasp ze grof. Schil de appel en snij ‘m in blokjes.
 2. Doe de stukjes appel en het citroensap in de blender en maak er puree van.
 3. Verdeel de wortelen en de appelpuree over de pot en druk goed aan. Giet het zout-watermengsel over de wortel-appelmengeling en laat 2,5 cm speling bovenaan in de pot.
 4. Doe de pot dicht en laat hem zeven dagen op kamertemperatuur staan, maar niet in direct zonlicht.
 5. Doe vanaf de derde dag de pot elke dag open om gassen te laten ontsnappen. Druk de wortel-appelmengeling telkens wat aan voor je de pot opnieuw dichtdoet. Na een week is de mengeling gefermenteerd.

Gefermenteerde rodekool

Fermenteren kun je leren 3

Voor een pot van 1 liter

 • 1 rodekool
 • 1 kl peperkorrels
 • 1 kl nootmuskaat
 • 1 kl venkelzaad
 • 1,5 kl zeezout
 1. Snij de rodekool doormidden en verwijder de harde kern. Snij de kool vervolgens in reepjes.
 2. Rooster de peperkorrels en de venkelzaadjes kort in een droge koekenpan tot je ze goed kunt ruiken.
 3. Doe de kool in een kom en voeg alle specerijen en het zout toe. Kneed het geheel goed met je handen tot de kool zacht begint te worden. Laat 10 minuten staan en kneed dan nog een keer.
 4. Doe de kool in een glazen pot en druk alles goed aan, zodat de kool helemaal onder het sap komt te staan. Lukt het niet, voeg dan pekelwater toe (dat maak je door 3 g zeezout in 100 ml water te laten koken en afkoelen).
 5. Dek de pot af met een schoon lapje stof en maak dan vast met een elastiek of touwtje. Laat de kool zeven dagen op kamertemperatuur staan. Vermijd direct zonlicht. Na enkele dagen zie je belletjes ontstaan.
 6. Proef na een week of je de smaak goed vindt. Als je dat nodig vindt, kun je het fermentatieproces nog verder laten lopen. Is de smaak oké? Sluit de pot dan af met een deksel en bewaar ‘m in de koelkast.

Meer lezen over lekker eten én je buik gezond houden?

Goesting in gezondheid? Uiteraard! In haar boek leert osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier je precies hoe je lekker kunt eten én tegelijk je buik gezond kunt houden. Haar focus ligt daarbij op de darmen, want die hebben volgens Lynn een sterke invloed op je gezondheid, je immuniteit en je levenslust.

Goesting in gezondheid

Goesting in gezondheid, door Lynn De Merlier. Uitg. M-books, € 24,99.

Lees ook…

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen