Meest recente artikelen

Waarom tv-chef Loïc Van Impe fan is van vis in blik

Blikvanger!

Waarom tv-chef Loïc Van Impe fan is van vis in blik Artikel

Of je nu op zoek bent naar een snelle lunch, een smaakvol aperitiefhapje of een culinair cadeautje, vis in blik verdient een vaste plek in je voorraadkast. Zoals tv-chef Loïc Van Impe het zegt: het is cultuur, ambacht én smaak... allemaal in één klein blikje.

Zon, kleurrijke tegels en… vis in blik! Tv-chef Loïc Van Impe is helemaal weg van Portugese conserven. Niet alleen om de smaak, ook om het verhaal erachter. In Portugal zijn ze namelijk meer dan een snelle maaltijd: ze zijn een stukje cultureel erfgoed én een lust voor het oog.

 

“Portugal is een van mijn favoriete landen in Europa. In Lissabon kwam ik in een winkeltje waar ze uitsluitend conservenblikjes verkopen, in allerlei mogelijke verpakkingen. Toen de eigenares me trots het verhaal van de Portugese voedselblikjes vertelde, geraakte ik er enorm door gefascineerd. Later ontdekte ik dat er nog heel veel zulke winkeltjes zijn. Die blikjes behoren echt tot hun cultuur… En ze zijn superlekker!” — Loïc Van Impe

 

In Portugal zijn visblikjes echte collector's items. De inhoud is van topkwaliteit, maar ook de verpakking speelt een grote rol. Denk aan felgekleurde, vintage illustraties met maritieme taferelen of historische figuren: elk blikje vertelt een verhaal. Ideaal als eetbare souvenir of als smakelijke decoratie in je keuken.

Wie heeft vis in blik uitgevonden?

De oorsprong van het conservenproces gaat terug tot de 19e eeuw, toen Napoleon een prijs uitloofde voor wie voedsel langer houdbaar kon maken. De Fransman Nicolas Appert won met zijn methode om voedsel luchtdicht te verpakken in glazen potten. Op basis van zijn ontdekking werd later het inblikproces ontwikkeld.

In 1853 opende Portugal zijn eerste conservenfabriek, en sindsdien zijn vis in blik en Portugese eetcultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens economisch moeilijke periodes boden de visblikjes een voedzame, betaalbare oplossing. En vandaag? Vandaag zijn ze een ware delicatesse.

Wat wordt er ingeblikt?

In Portugal vind je zowat alles uit de zee in blikvorm. De sardine is veruit het populairst en wordt vaak opgelegd in olijfolie of tomatensaus. Maar ook tonijn, inktvis, (hors)makreel, paling, kabeljauw en bacalhau — een gedroogde en gezouten vis, typisch Portugees — vind je in verschillende variaties terug. Sommige blikjes bevatten zelfs vispaté, ideaal als spread of tapa.

Wat maakt Portugese vis in blik zo bijzonder?

Wat Portugese vis in blik zo bijzonder maakt, is het productieproces. De vis wordt op het perfecte moment gevangen, gepekeld, schoongemaakt en versneden. Daarna wordt hij manueel in het blikje gelegd, hermetisch afgesloten en op 100°C gegaard. Zo blijft hij jarenlang houdbaar, zonder smaakverlies. Sterker nog: vis in blik wordt vaak zelfs lekkerder met de tijd.

Bewaartip van de kenners: draai het blikje af en toe om zodat de olie goed blijft verdelen.

Hoe eet je vis in blik?

“Ik eet deze visjes het liefst op een getoast stuk zuurdesembrood. De overschotjes van het brood dop je in de olie die nog in het blikje zit. Die olie gooi ik trouwens nooit weg. Ze is een echte umami-bom.” — Loïc Van Impe

 

Loïc geeft meteen nog een tip mee voor een eenvoudige maar verrukkelijke snack. Toast wat zuurdesembrood, leg er een paar sardientjes op en werk af met wat citroen of peterselie. De olie uit het blikje kun je gebruiken om mee te koken of als basis voor een dressing."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Loïc Van Impe

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen