Gezond eten? Dankzij deze makkelijke tips lukt het sowieso
Fluitje van een cent
Op dieet, of wil je gewoon gezond eten? Wees vooral niet te streng voor jezelf. Met onze tien slimme tips bouw je makkelijk gezonde gewoontes in en voel je je snel goed in je vel. Mét gezonde recepten!
Vervang slim
Courgettepasta, broccolirijst, pompoenlasagne of pizzabodems op basis van geraspte bloemkool: ze staan allemaal te blinken in de
koelafdeling van de supermarkt. Koolhydraten zoals pasta, rijst en couscous kun je namelijk héél gemakkelijk vervangen door groenten. Twijfel ook niet om eens extra gemixte bloemkool of courgette in je saus te doen. Het geeft niet enkel meer smaak aan je gerecht, het is ook nog eens een pak gezonder.
Eet genoeg groenten
Groenten zijn lekker in al hun vormen en geven ook extra veel kleur aan je bord. Dan heb je nóg meer zin om eraan te beginnen! Wees dus extra gul met groenten en probeer ze op verschillende manieren klaar te maken. Natuurlijk kun je ze stomen, maar probeer je favoriete groente ook eens te roosteren in de oven met specerijen. Heb je te veel radijzen, komkommer of rodekool? Ideaal om te pekelen. Zo geven ze nog meer pit aan een gerecht.
Neem een fruitontbijt
Ontbijt als een keizer. Het zet je spijsvertering voor de rest van de dag in gang, geeft je een energieboost en zorgt ervoor dat je minder zin hebt in verleidelijke tussendoortjes. Kies je voor een fruitontbijt, dan heb je meteen ook twee porties fruit achter de kiezen. In de winter is een warm fruitontbijt, zoals een makkelijke havermoutpap met vers fruit, pure verwennerij. Probeer kant-enklare smoothies te vermijden, want door het fruit te mixen gaan essentiële vitamines en vezels verloren.
Ga voor mealprepping
Verval na een lange werkdag niet in de slechte gewoonte om naar fastfood te grijpen. Op zondag mealpreppen kan je alvast helpen om de week gezond door te komen. Maak een portie granola voor het ontbijt, bak gezonde haverwafels als vieruurtje en bereid alvast je salades en soepen voor om mee naar het werk te nemen. Rooster groenten voor het avondeten en pof alvast een ovenpatatje. Bewaar al dat lekkers gekoeld en je avondspits zal een stuk relaxter verlopen. Ontdek hier onze beste tips and tricks over mealpreppen.
Kies voor goede vetten
Er bestaan twee soorten vetten. Verzadigde vetten zijn vooral van dierlijke oorsprong, zoals volle yoghurt, kaas en goede boter. Ze hebben een negatieve reputatie en er zijn nog triljoenen wetenschappelijke discussies gaande. Laten we kort zijn: kies je bewust voor een laagje boter op je boterham, ga dan voor écht goede boter en hou het liever bij bescheiden porties. Vermijd oliemengsels zoals slaolie, wokolie, palmvetten… Raadpleeg de verpakking als je twijfelt. Onverzadigde vetten vind je voornamelijk in plantaardige bronnen zoals noten, avocado en olijfolie, maar ook in vette vis zoals zalm en makreel. Ons lichaam heeft deze onverzadigde vetten nodig, want ze leveren vitamines en essentiële vetzuren.
Vul je voorraadkast
Leg je eigen gezonde voorraadkast aan met ingrediënten en smaakmakers die je in verschillende gerechten kunt gebruiken. Het beste nieuws: je vindt ze gewoon in de supermarkt, ze zijn budgetvriendelijk én ze zijn lang houdbaar. Deze producten moet je altijd in huis hebben:
• Peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten…)
• Granen (bulgur, quinoa, havermout, spelt…)
• Vis in blik (tonijn, makreel…)
• Eieren
• Pitten, noten en zaden
• Smaakmakers zoals mosterd, kappertjes, sojasaus, azijn, tabasco, specerijen…
Smul van goedgevulde wintersoepen
Een gewone kom soep is al niet te versmaden, maar een goedgevulde wintersoep, dat is pas echte comfortfood. Je kunt kiezen voor een maaltijdsoep met vlees of vis of een groentebouillon pimpen met zelfgemaakte dumplings, groenteballetjes of volkorenpasta. Deze klassieke Marokkaanse maaltijdsoep wordt met lamsvlees gemaakt. Wil je een veggie versie, vervang het vlees dan door quinoa of bulgur.
Beperk de suikers
Af en toe heeft ons lichaam nood aan een snelle suikerkick: als je een energieboost nodig hebt tijdens een lange fietstocht of je een toptijd wilt lopen. Helaas zet je lichaam die snelle suikers meestal om in vet en dat willen we niet. Laat de geconcentreerde suikers die je terugvindt in voorverpakte koekjes, frisdrank en 'gezonde' granolarepen links liggen en kies voor pure producten. Maar wat als je zin hebt in een tussendoortje? Probeer dan zelf koekjes of cake te maken op 'zondag mealprepdag' en vervang de suiker door bananen, gedroogd fruit of noten. Bewaar je zelfgemaakte tussendoortjes voor moeilijke momenten en geniet ervan!
Snack gezond
Een goede film met een glaasje wijn en een kommetje chips: het tv-moment is niet meteen het moment dat je een gezonde peer wilt opknabbelen. Zorg dat je een gezonde snack bij de hand hebt, dan hoef je niet in de snoepkast te duiken. Denk bijvoorbeeld aan:
• Gezouten en gebakken kikkererwten
• Ovengebakken noten met een beetje honing
• Een hardgekookt eitje met een beetje grof zeezout
• Een plakje peperkoek
• Hummus met dipgroenten
Maak een slank eenpansgerecht
Eenpansgerechten zijn erg makkelijk: je hebt maar één pan nodig, dus dat bespaart je alvast heel wat afwaswerk. Veel eenpansgerechten
zijn echte klassiekers, zoals je die vroeger bij oma at. Denk maar aan hutsepot, een stoofpotje met konijn of paling in 't groen. Die hebben echter flink wat tijd nodig. De nieuwere eenpansgerechten zoals shakshuka of curry zijn een pak sneller klaar én zijn overheerlijk. Extra gezond en ecologisch: je kunt er al je groenterestjes in verwerken.
Lees ook…
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Lekker en gezond eten dankzij deze recepten
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.