Meest recente artikelen

8x slim vervangen door groenten

Evenveel smaak, veel minder calorieën

8x slim vervangen door groenten Artikel

Een lekkere pizza, beleg voor op je boterham... heerlijk, maar het bevat allemaal zoveel calorieën. Gelukkig kun je heel wat ingrediënten vervangen door groenten: een heel pak gezonder én lief voor je lijn!

1 Dipsaus

Mayonaise, cocktailsaus of andalouse? Vervang ze door zelfgemaakte hummus. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar let dan wel op calorierijke toevoegingen zoals pesto, avocado, olie of roomkaas. Maak 'm liever zelf: dat is écht niet veel werk. Mix een blik uitgelekte kikkererwten met enkele eetlepels olijfolie, knoflook, citroen, eventueel wat kruiden en tahinpasta. Klaar!

Even vergelijken

Klassieke cocktailsaus: 148 kcal per eetlepel >< zelfgemaakte hummus: 68 kcal per eetlepel

Probeer dit recept

2 Couscous

Wist je dat je het caloriegehalte van couscous met tweederden kunt verlagen door couscous van bloemkool te gebruiken? Je hebt ongeveer 1/4 bloemkool per persoon nodig. Vermaal de roosjes in de keukenmachine of blender tot grove korrels – fijnhakken met een mes lukt ook. Bak ze kort aan in een pan met een beetje olijfolie en breng op smaak met peper en zout en andere kruiden naar keuze.

Even vergelijken

Klassieke couscous: 355 kcal per portie >< bloemkoolcouscous: 102 kcal per portie

Probeer dit recept

3 Chips

Heb jij dat ook, dat eens de zak chips open is, hij helemaal op moet? Dan kun je maar beter zelfgemaakte groentechips eten. Snij (ongeschilde) pastinaak, zoete aardappel en rode biet in flinterdunne plakjes. Doe ze in een grote schaal, bestrooi ze met zout en laat 20 minuten rusten zodat het overtollige vocht vrijkomt. Dep de groenten droog met keukenpapier. Bestrijk ze lichtjes met olijfolie en hussel door elkaar. Leg de schijfjes naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bak 15 minuten in de oven op 180°C. Laat afkoelen op een vel keukenpapier en bestrooi met zout of paprikapoeder.

Even vergelijken

Klassieke aardappelchips: 168 kcal per portie (klein zakje) >< groentechips: 66 kcal per portie

Probeer dit recept

4 Puree

Van aardappelpuree kun je echt blíjven eten. Maar groenten bevatten meestal heel wat minder calorieën dan aardappelen. Vervang daarom de helft of meer van de aardappelen in je puree door verse groenten zoals knolselder, spinazie, zoete aardappel of wortelen. Laat calorierijke extra’s zoals boter en olijfolie achterwege en gebruik alleen wat magere of halfvolle melk, of zelfs wat kookvocht, om je puree lekker smeuïg te maken.

Even vergelijken

Klassieke aardappelpuree: 230 kcal per portie >< groentestoemp: 160 kcal per portie

Probeer dit recept

5 Pizzabodem

Pizza is zó lekker, maar ook zóveel calorieën… Vervang de klassieke deegbodem eens door een bodem van zoete aardappel: snij per persoon een grote zoete aardappel in blokjes en kook ze gaar. Laat goed uitstomen. Mix per zoete aardappel de gare blokjes met 50 g havermout en 1 ei in de keukenmachine tot een glad deeg. Kruid met peper en zout. Strijk uit tot een cirkel op een bakplaat met bakpapier en bak 20 minuten in de oven, op 180°C. Beleg je pizza met je favoriete toppings (niet te gul met de kaas….) en zet nog 10 minuten in de oven.

Even vergelijken

Klassieke pizzabodem: tot 650 kcal per portie >< bodem op basis van zoete aardappel: 465 kcal

6 Rijst

Rijst kun je makkelijk vervangen door fijngemalen broccoli of bloemkool. Sommige supermarkten verkopen dit voorverpakt, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Maal gewoon de roosjes in een foodprocessor tot grove kruimels ter grootte van een rijstkorrel. Even stomen of roerbakken en je ‘rijst’ is klaar.

Even vergelijken

Witte rijst: 350 kcal per portie (100 g ongekookt) >< broccolirijst: 56 kcal per portie (200 g)

Probeer dit recept

7 Broodbeleg

Vervang je vlees– of tonijnsalade eens door een groentespread. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar check dan wel even de ingrediëntenlijst: soms voegen fabrikanten calorierijke extra’s zoals olie, suiker en roomkaas toe. Daarom is het beter je groentespreads zelf te maken: gooi een restje groente (paprika, rode biet, erwtjes, avocado…) met wat ricotta of cottage cheese in de blender, kruid met peper en zout en je spread – met maar half zoveel calorieën als een salade op basis van mayonaise! – is klaar.

Even vergelijken

Klassieke salade met mayonaise: 200 kcal per portie >< groentespread: 107 kcal per portie

Probeer dit recept

8 Borrelnootjes

Knapperige borrelnootjes, wie houdt er niet van? Even lekker vinden wij geroosterde kikkererwten. Laat een blik kikkererwten uitlekken in een vergiet en dep ze droog met een keukenhanddoek. Meng ze op een bakplaat met bakpapier met 4 el olijfolie, zout en kruiden naar keuze. Rooster 40 à 50 minuten in de oven, voorverwarmd op 200°C, en schep elke tien minuten even om. Laat afkoelen, en knabbelen maar!

Even vergelijken

1 handje klassieke borrelnootjes: 172 kcal per portie >< geroosterde kikkererwten: 38 kcal per portie

Probeer dit recept

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen